ING keldert na Poolse witwasaffaire

©REUTERS

Een Poolse dochter van ING is betrokken bij een witwaszaak. Analisten denken dat de zaken inmiddels zijn verbeterd. 'De nieuwe CEO heeft werk gemaakt van nieuwe compliance-regels.'

ING Bank Slaski, de Poolse tak van ING , wordt genoemd in een witwaszaak. De Poolse dochter zou zijn klanten jarenlang hebben geholpen om geld uit Rusland weg te sluizen en wit te wassen. Dat zou in 2014 gebeurd zijn. Het verhaal staat vandaag in de Nederlandse media en is een onderdeel van de FinCen Files, waaraan ook De Tijd meewerkt.

Wij geloven dat deze zaken zijn aangepast.
Jason Kalamboussis
Analist bij KBC Securities

Het zou gaan om twee klanten van ING: Tristane Capital en Schildershoven Finance, beide zijn Nederlandse bedrijven. Tristane zou nog altijd klant zijn van de bank, terwijl Schildershoven inmiddels geen klant meer is. Er zou via deze bedrijven zo'n 675 miljoen dollar zijn verscheept naar Danske Bank in Estland dat eerder het middelpunt was van een groot witwasschandaal in 2018.

ING is de grootste daler in de Bel20 en duikt 5 procent lager. KBC Securities reageert als volgt: 'Een nieuwe witwas zaak, een nieuw land (na Nederland, Italië…. ). We voelen mee met de nieuwe CEO', zegt analist Jason Kalamboussis. Hij hanteert overigens een koopadvies. 'Wij geloven dat deze zaken zijn aangepast. De nieuwe CEO, Steven Van Rijswijk, heeft werk gemaakt van nieuwe compliance-regels.'

Spiegeltransacties

Het witwassen ging via zogenaamde spiegeltransacties. Bij een dergelijke transactie vindt er een koop en verkoop van een bepaald actief tegelijkertijd plaats in twee verschillende valuta's. Banken mogen deze transacties mogelijk maken, maar hebben een zware verantwoordelijkheid op het gebied van witwassen. In 2017 kreeg Deutsche bank een boete van 630 miljoen dollar van Amerikaanse en Britse toezichthouders omdat het de antiwitwasregels niet goed had nageleefd bij deze soort transacties.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud