ING: 'Overnamegerucht Ontex niet helemaal onwaarschijnlijk'

Procter & Gamble zou wel degelijk redenen hebben om Ontex over te nemen. ©Emy Elleboog

Procter & Gamble (P&G) heeft wel degelijk goede redenen om Ontex over te nemen. Dat zegt het beurshuis ING in een rapport.

ING-analist Reg Watson denkt dat het gerucht dat de Amerikaanse gigant P&G de luierproducent Ontex wil overnemen niet zo gek is als dat het lijkt.

Watson noemt de bron van het gerucht - de Spaanse krant Intereconomia - betrouwbaar. Daardoor gaat hij ervan uit dat de krant de feiten goed heeft gecheckt voor publicatie. Het is volgens de analist ook opvallend dat de krant Goldman Sachs als adviseur van P&G noemt: 

Bij overnamegeruchten wordt vaak geen begeleidende bank genoemd. Als een artikel die wel noemt, dan verhoogt dat de geloofwaardigheid van het verhaal.
Reg Watson
Analist bij ING

Hij vindt het niet zo vreemd dat Ontex zegt nog geen bod te hebben ontvangen. Volgens zijn lezing van het artikel legt de Amerikaanse gigant zijn bod pas later voor aan de luiermaker.

De analist ziet wel redenen voor P&G om de Belgische luierproducent te kopen. De multinational kan in Europa moeilijk opboksen tegen de witte merken van onder andere Ontex. Door de producent van witte merken op te kopen, heeft hij in ieder geval een deel van die markt in handen.

Vrees

Daarnaast rukt Ontex volgens Watson op in de VS. De Amerikaanse reus vreest misschien dat witte producten in Amerika net zo populair worden als in Europa. 'De witte merken hebben op de Europese markt een marktaandeel van meer dan 50 procent. In de VS is dat nog maar 20 procent', zegt de analist. Door de luiermaker over te nemen zou P&G die opmars kunnen vertragen of stopzetten.

De Belgische luierproducent heeft volgens de beurskenner ook een aantal leidende lokale merken in opkomende markten. Door Ontex over te nemen kan P&G zijn activiteiten in deze markten laten groeien.

Mededinging

Watson houdt er wel rekening mee dat een overname problemen met mededinging kan opleveren. 'De twee bedrijven zouden samen in Europa 65 tot 70 procent van de luiermarkt in handen hebben', legt hij uit.

Alan Vandenberghe van KBC Securities vindt het overnamegerucht niet erg betrouwbaar. Het is volgens hem onlogisch dat een merkspeler als P&G Ontex zou overnemen.

Een jaar geleden bracht het Franse durfkapitaalfonds PAI Partners een bod uit van 27,50. Dit werd door het management van Ontex verworpen. 

Dit jaar verloor het aandeel ruim 20 procent van zijn waarde. 

Het aandeel gaat 1,8 procent lager.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n