Kiadis crasht een derde na stopzetting leukemietherapie

Kiadis zet de ontwikkeling van zijn verst gevorderde product stop. ©Kiadis

De koers van het biotechbedrijf Kiadis keldert een derde, nu het verst gevorderde product naar de vuilnisbak gaat. De analisten hakken in de ratings voor het aandeel.

Het Nederlandse celtherapiebedrijf Kiadis , dat ook op de Brusselse beurs noteert, meldde dinsdag nabeurs dat het zijn strategie wijzigt. Het stopt met onmiddellijke ingang de laatste grootschalige fase 3-tests met ATIR101. Dat is een middel om de stamceltransplantatie bij patiënten met bloedkanker te vergemakkelijken, zodat de leukemiepatiënten minder snel hervallen.

Maar van de 250 testpatiënten haakten er velen al af vooraleer de therapie kon beginnen. Bovendien geeft CEO Arthur Lahr toe dat de bestaande therapie 'na nieuwe literatuur beter blijkt te werken en veiliger blijkt dan bij de start van ons fase 3-onderzoek'. Kiadis gelooft niet langer dat ATIR101 betere resultaten zou opleveren dan de bestaande therapie.

Natural killer

Kiadis gaat zich nu toeleggen op zijn platform voor zogeheten 'natural killer'-celtherapieën, dat het in handen kreeg via de overname van het Amerikaanse Cytosen eerder dit jaar. Het haalt daarvoor gezonde cellen bij donoren, en manipuleert die via bestralingstechnologie om liquide en vaste kankertumoren te lijf te gaan.

Het gebrek aan data verlaagt de kansen voor het bedrijf om nog financiering te vinden.
Beurshuis NIBC

De pijplijn omvat twee klinische fase 1/2-studies die in 2020 van start gaan, met middelen die het herval bij stamceltransplantaties moeten tegengaan. Daarnaast zijn er nog enkele preklinische programma's tegen solide tumoren.

Kiadis ontslaat ook zowat de helft van zijn personeel. Volgens het jaarverslag had het bedrijf eind vorig jaar 97 personeelsleden in dienst, van wie 81 in Nederland.

Financiering

NIBC verlaagt deze ochtend het koersdoel voor Kiadis van 2,50 naar 1 euro. De rating gaat van 'houden' naar 'verkopen'. 'Het gebrek aan data verlaagt de kansen voor het bedrijf om nog financiering te vinden', stelt het beurshuis. Kiadis had eind september nog 47 miljoen euro in de kassa.

PperJaffray verlaagt de rating 'outperform' naar een neutraal advies. KBC Securities herhaalt het verkoopadvies dat het al voor Kiadis hanteerde. Het beurshuis herbekijkt zijn koersdoel.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud