Kiadis verwacht negatief advies voor belangrijkste middel ATIR101

Een laborant aan het werk bij Kiadis. ©Kiadis

Kiadis Pharma verwacht dat de Europese geneesmiddelenwaakhond EMA zich negatief uitspreekt over een voorlopige toelating voor zijn belangrijkste middel voor leukemiepatiënten

Beleggers in Kiadis Pharma keken al enige tijd nerveus uit naar de beslissing van een wetenschappelijke adviesgroep van het Europees Geneeesmiddelenagentschap (EMA) over ATIR101. Het Nederlandse celtherapiebedrijf, dat ook op de Brusselse beurs noteert, hoopte na klinische fase2-tests al een voorlopige goedkeuring te krijgen voor zijn belangrijkste product. ATIR101 moet de stamceltransplantatie bij patiënten met bloedkanker vergemakkelijken. Kiadis heeft nu voldoende feedback gekregen om te besluiten dat er geen fiat van de EMA komt.

Voor Kiadis is het een tweede opdoffer, want het gaat om een niet geslaagde tweede zit. Het hoopte al in juni een voorlopige goedkeuring te krijgen, maar de toezichthouder kwam toen met extra eisen voor het middel op de proppen.

Door het voorlopige ‘njet’ van de EMA zit een commercialisering van ATIR101 in 2020 er niet meer in. Het bedrijf had gehoopt het middel volgend jaar te kunnen lanceren.

250 proefpatiënten

Kiadis voert intussen de laatste grootschalige fase3-tests uit bij 250 proefpatiënten. Maar de recrutering is nog niet helemaal rond. De eerste interimresulaten worden pas in 2021 verwacht. ‘Deze fase3-tests, indien ze positief zijn, zouden de zorgen van de EMA moeten wegnemen’, zei CEO Arthur Lahr donderdag.

In september kreeg het aandeel al een dreun, toen bleek dat Kiadis in het eerste halfjaar 26 miljoen euro had verbrand. Dat was meer dan verwacht wegens hogere operationele kosten, meer personeel en oplopende klinische uitgaven. In het eerste semester had Kiadis nog via een private plaatsing 27,6 miljoen euro opgehaald maar dat geld is zo goed als opgesoupeerd. Eind juni had Kiadis 62,7 miljoen euro in de kassa. KBC Securities denkt dat Kiadis daarmee nog 1 jaar verder kan.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud