Labo van UBS levert koopadvies voor Orange Belgium af

Orange-ceo Michael Trabbia wist al meer dan 200.000 klanten te winnen met de Love-bundel. ©BELGA

De Zwitserse zakenbank UBS trekt het advies voor Orange Belgium op naar 'kopen'. Uit een onderzoek bij 1.000 Belgische consumenten blijkt dat Orange-klanten meer tevreden zijn met de prijzen en de diensten. Telenet gaat daarentegen een trapje lager.

Orange Belgium slaagt met brio in de tests die het Evidence Lab van UBS uitvoerde. Om andere analisten voor te zijn probeert de zakenbank via andere kanalen dan de officiële cijfers te weten te komen hoe een bedrijf ervoor staat, en vooral hoe het de komende jaren kan presteren.

Sinds begin vorig jaar trok Orange Belgium 86.000 extra klanten aan voor zijn telecombundels. Om te onderzoeken of dat momentum kan voortduren, ondervroeg UBS' lab 1.000 Belgische bellers. 'Orange Belgium kan al drie kwartalen op rij een dubbelcijferige groei in de tak voor particuliere klanten voorleggen. Wij denken dat dat blijft duren', zeggen de analisten Nicolas Prys-Owen en Polo Tang.

200.000
Love
De Love-bundel die mobiel bellen, internet en digitale tv combineert, overschreed de kaap van 200.000 klanten.

'Orange-klanten willen hun merk meer bij anderen promoten dan klanten van andere merken. Bij ruim 90 procent is de prijs een doorslaggevende factor. Door de goedkopere formules die Orange aanbiedt, is het bedrijf goed geplaatst om marktaandeel in te pikken. De Love-bundel (digitale tv, internet en bellen, red.) heeft in het eerste kwartaal de kaap van 200.000 klanten overschreden, een stijging met 83 procent tegenover vorig jaar.'

Alleenstaande diensten

Door de lancering van alleenstaande diensten, zoals internet, verwacht UBS dat Orange Belgium klanten bijwint. Daarnaast zal het profiteren van de goedkopere toegang tot de kabel, schaalvoordelen en een besparing door nog met één onderaannemer in zee te gaan voor de installaties.

In 2018 woog de internet- en tv-tak nog voor 60 miljoen euro op de operationele cashflow. Naarmate er meer klanten bijkomen, verbetert dat cijfer. Dit jaar verwacht UBS een cashdrain van 45 miljoen euro, en 8 miljoen in 2021. De analisten vinden het daarom onterecht dat het aandeel de voorbije drie maanden 20 procentpunten slechter presteerde dan Proximus en 28 procentpunten slechter dan Telenet.

Wij verwachten vanaf 2020 een dividendgroei van 10 procent per jaar.
analisten UBS
Nicolas Prys-Owen en Polo Tang

UBS verwacht dat Orange Belgium zijn vrije cashflow kan verbeteren van 80 miljoen euro vorig jaar tot 105 miljoen in 2020. Dat maakt ruimte voor een rianter dividend. 'Het bedrijf keert al sinds 2016 een stabiel dividend uit van een halve euro. Dat is minder dan de helft van de organische vrije cashflow', stellen de analisten. 'Met een schuldgraad van amper 0,9 keer de bedrijfswinst kan de onderneming best wat meer naar de aandeelhouders laten vloeien. Wij verwachten vanaf 2020 een dividendgroei van 10 procent per jaar.'

Telenet omlaag

Over de mogelijke komst van een vierde speler op de Belgische markt is UBS relatief gerust. Een dure intrede in een klein land als België is moeilijk terug te verdienen. Toch wijzigen de analisten hun koopadvies voor Telenet naar een neutrale rating, met een koersdoel van 49,90 euro. Het aandeel presteerde de voorbije drie maanden 21 procentpunten beter dan de sector. Dat vinden ze welletjes geweest, al blijft Telenet een sterke speler.

UBS stipt aan dat Telenet het klantenverlies kon stelpen. Daarnaast is de prijsomgeving in België gunstig voor de operatoren, getuige de recente prijsverhoging die Telenet doorvoerde.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud