Lauw onthaal voor zes nieuwe bestuurders Bpost

Bpost-bestuurder Mohssin El Ghabri. ©BART DEWAELE/ID

De algemene vergadering van Bpost heeft zes nieuwe bestuurders aangesteld. Maar de private aandeelhouders stemden massaal tegen hun benoeming.

De nieuwe bestuurders van Bpost zijn woensdag op de algemene vergadering van het postbedrijf met weinig enthousiasme goedgekeurd. De bestuurders kregen elk iets meer dan 100 miljoen stemmen achter hun naam. Dat komt precies overeen met het aantal aandelen van de federale overheid, die 51 procent van Bpost bezit. De aanwezige privéaandeelhouders stemden dus massaal tegen de nieuwe bestuurders.

Volgens Bpost is de lage score te wijten aan de laattijdige bekendmaking van de nieuwe bestuurders. Pas dinsdag loste Bpost de laatste twee namen. Daardoor zouden heel wat aandeelhouders uit protest tegen hun benoeming hebben gestemd.

Mohssin El Ghabri, wiens naam al begin april bekend raakte als kandidaat-bestuurder, haalde met 87 procent veruit de beste score. Nochtans botste de benoeming van de politiek directeur van Ecolo op kritiek omdat hij een apparatsjik zonder ervaring in de bedrijfswereld is.

Jos Donvil, de enige uittredende bestuurder die zijn mandaat verlengt, kreeg 84 procent van de stemmen. Nieuwbakken voorzitter Audrey Hanard en de onafhankelijke bestuurders Jules Noten (ex-Vandemoortele), Sonja Rottiers (Lloyd's Europe), Lionel Desclée (ex-Delhaize) en Sonja Willems (CEO Janssen Benelux) kregen allemaal exact 81,84 procent achter hun naam.

Grondige herschikking

De overtuigendste score was weggelegd voor Jean-Paul Van Avermaet. De manager werd in maart aan de deur gezet als CEO maar was officieel nog (geschorst) lid van de raad van bestuur. De beëindiging van dat mandaat werd door 100 procent van de aandeelhouders bekrachtigd.

Een opvolger voor de aan de kant geschoven CEO Jean-Paul Van Avermaet wordt in de zomer verwacht.

Bpost verwacht Van Avermaets opvolger in het derde kwartaal aan te duiden. Door de uitstekende resultaten in het eerste kwartaal mag interim-CEO Dirk Tirez hopen op de topjob. In de marge van Van Avermaets ontslag besliste de federale regering eerder dat de raad van bestuur grondig moest worden herschikt. De raad kreeg wat heel kritiek omdat de leden niet op één lijn zaten of incompetent waren. Amper vijf bestuurders uit de oude raad behouden daardoor hun zitje.

Op de algemene vergadering bekrachtigde Bpost zijn geloof in Radial. Het postbedrijf kocht het Amerikaanse e-commercebedrijf in 2017 voor 700 miljoen euro, maar het filiaal kende erg moeilijke jaren. Radial staat vandaag nog voor 516 miljoen euro in de boeken van Bpost. Op de vraag van een aandeelhouder bevestigde financieel directeur Leen Geirnaerdt dat Bpost die prijs bij een verkoop zeker zou kunnen krijgen door het groeiende succes van de onlinehandel. Hoeveel een stopzetting van de Amerikaanse activiteiten zou kosten, wilde Geirnaerdt niet kwijt. 'Dat ligt niet op tafel', klonk het.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud