Leasinvest haalt 100 miljoen op met obligaties

Het Schmiede shoppingcenter in Luxemburg, één van de activa in de portefeuille van Leasinvest. ©rv

De vastgoedinvesteerder Leasinvest heeft met een private plaatsing van obligaties 100 miljoen euro opgehaald. Driekwart daarvan gaat naar de herfinanciering van een pas afgelopen schuld.

Leasinvest  bewijst met de operatie dat het erg goed in de markt ligt bij grote beleggers. Ruim een jaar geleden haalde de groep al meer dan 80 miljoen op met de uitgifte van nieuwe aandelen. Het aandeel zit al maanden in de lift en sloop de voorbije dagen naar een recordkoers van ruim 125 euro.

Met de uitgifte van obligaties doet Leasinvest een goede zaak: het verlengt de gemiddelde looptijd van zijn schulden tegen een erg lage rente. De obligaties vervallen over zeven jaar en leveren hun beleggers een jaarlijkse coupon op van 1,95 procent. De obligaties werden geplaatst bij ‘investeerders in België, Frankrijk en Luxemburg’, laat het bedrijf weten.

Dat beleggers gretig intekenen is geen verrassing. Door het volgehouden nulrentebeleid van de Europese Centrale Bank zijn steeds meer beleggers op zoek naar alles dat nog een beetje rendeert. Bedrijven spelen daar gretig op in door vers schuldpapier uit te geven (zie inzet).

Na de herfinanciering van 75 miljoen aan obligaties die vorige maand vervielen, houdt de groep nog 25 miljoen extra kruit over om te investeren in de aankoop en herontwikkeling van vastgoed.

GRAZIE MILLE, MARIO

Leasinvest is lang niet het enige bedrijf dat gretig gebruikmaakt van het volgehouden lagerentebeleid van de Europese Centrale Bank. Ondernemers kunnen zo goedkoop schulden tanken om overnames en/of investeringen te financieren en een hefboom te zetten op de winst.

De 'sponsoring' uit Frankfurt smeerde de jongste jaren onder meer de miljardenovername van SABMiller door AB InBev, het - afgeketste - stevige bod van Bpost op PostNL en de megadeal van rusthuizenuitbater Aedifica in het Verenigd Koninkrijk. 

En wie niet onmiddellijk grote plannen koestert, kan de rentelasten fors verminderen door de schulden te herfinancieren, zoals een huiseigenaar die bij de huisbank zijn woonkrediet heronderhandelt.

In België profiteerden zo onder meer AtenorKinepolisGhelamcoFluxys BelgiumBaltaUmicoreProximus, GBLEtexEuronavGreenyard, Ontex, Cofinimmo, al meerdere keren Telenet (hierhiernog eens hier en opnieuw hier), Elia, Bekaert (en opnieuw Bekaert), Immobel (en recent opnieuw) en Eandis van het soepele beleid in Frankfurt. 

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud