Advertentie

'Lotus beleeft beursgang 2.0'

©BELGA

Lotus beleefde zijn slechtste beursdag dit jaar nadat de aandeelhoudersfamilie Boone maandag tegen een forse korting aandelen verkocht. 'Al is deze operatie net positief en een laatste horde naar een Bel20-ticket', klinkt het bij betrokkenen.

Lotus Bakeries moest dinsdag 8,2 procent inleveren. Het populaire koekjesaandeel beleefde daarmee de slechtste beursdag in anderhalf jaar. De tik volgde op een private plaatsing waarbij de aandeelhoudersfamilie Boone in recordsnelheid een blok van 65.303 aandelen verkocht aan grote beleggers, goed voor 8 procent van het kapitaal. De familie casht met de operatie 326 miljoen euro.

De private plaatsing volgde op een roadshow waarbij Lotus in vijf weken 120 internationale investeerders ontmoette. Het management zocht voor het eerst actief de aandacht van grote beleggers op. Onder meer de fondsenreuzen Fidelity, T.Rowe Price en Axa tekenden in op de operatie. 'Ze waren tijdens de roadshow verbaasd dat er een consumentenbedrijf bestond van 5 miljard euro beurswaarde dat nog niet op hun radar stond', zegt een betrokkene. De voorbije drie decennia was Lotus uitsluitend in handen van de aandeelhoudersfamilie Boone en de kleine Belgische belegger.

De tik op de beurs volgt op de forse korting waarmee de familie Boone de aandelen maandagavond verkocht. De prijs per aandeel lag op 5.000 euro, goed voor een stevige korting van 11 procent op de slotkoers van maandag. 'Maar dat ligt geenszins aan de vraag naar de stukken', zegt een betrokken bookrunner. 'Hoe groter het verkochte blok, hoe groter de korting doorgaans.'

De koers van Lotus verdrievoudigde sinds 2018 en is dit jaar al meer dan de helft gestegen. Pas in juli ging het aandeel voor het eerst boven 5.000 euro. 'Met zo'n forse koersstijging is het niet ongebruikelijk dat grote spelers een wat grotere korting vragen', klinkt het. Ook kleine beleggers zagen duidelijk een koopkans. Na een uur handel dinsdag waren de verliezen al gehalveerd en noteerde Lotus nog met 4,3 procent verlies. In de namiddaghandel liep het koersverlies weer op.

51%
free float
De private plaatsing die de aandeelhoudersfamilie Boone maandag organiseerde, verhoogt het aantal vrij verhandelbare Lotus-aandelen tot 51 procent.

In augustus kondigde het bedrijf de intentie aan om zijn internationale groeipad beter weerspiegeld te zien in het aandeelhouderschap. Voor de familie was de plaatsing een slimme manier om dat in sneltempo te doen. De aandelen werden in amper 2 uur geplaatst. Mocht ze de aandelen aan normale volumes op de beurs verkocht hebben, zou dat ongeveer 250 dagen, of meer dan een kalenderjaar, geduurd hebben. Berenberg, BNP Paribas en KBC Securities begeleidden de operatie.

'Lotus Bakeries beleeft met deze plaatsing zijn beursgang 2.0', zegt een van de bookrunners. De verkoop gold voor de familie als 'a once in a generation event'. Ze verbindt zich tot een lock-upperiode van drie jaar waarin geen nieuwe verkopen zullen volgen.

Het aantal aandelen in vrije omloop, de zogenaamde free float, stijgt door de verkoop van 43 naar 51 procent. Daarmee heeft Lotus een hoger percentage vrije beurswaarde dan Bel20'ers als Telenet, Sofina en Colruyt. 'Een verbeterde free float zal Lotus Bakeries onder de aandacht brengen bij grote institutionele investeerders die niet deelnamen aan de plaatsing wat een versterkend effect kan hebben', zegt Guy Sips, analist voor KBC Securities.

Bel20

Voorheen lag het handelsvolume in Lotus Bakeries erg laag: op minder dan 1 miljoen euro per dag. Door de verhandelbaarheid te verhogen kan Lotus Bakeries in aanmerking komen voor een zitje in de Bel20. Naast de omvang van een bedrijf wordt daarvoor ook de omloopsnelheid van de aandelen in rekening genomen. De koekjesproducent is nu al groter dan zes leden van de index. De volgende review van de sterrenkorf staat in december gepland.

Als Lotus Bakeries erin slaagt tegen dan een zogenaamde 'velocity', een verhouding van het handelsvolume ten opzichte van de vrije beurswaarde, van 35 procent te halen, kan het toetreden tot de sterindex. Die verhouding lag voor de plaatsing op 25 procent. 'Zonder de plaatsing zou het nooit aan dat percentage raken', zegt Sips. 'Er is een belangrijke voorwaarde vervuld maar het spel is nog niet gespeeld. Als de nieuwe aandeelhouders niet handelen in Lotus, is het niet gezegd dat het in december al lukt.' De daaropvolgende review van de sterindex is in maart gepland.

Een potentiële degradatiespeler is Galapagos. De biotechspeler is weliswaar het aandeel met de hoogste omloopsnelheid in de index maar is na zware tegenslagen wel de kleinste speler met een beurswaarde van nog maar 3 miljard. Op het vlak van de velociteit kan Lotus Bakeries dan weer Elia, Ackermans & van Haaren of Sofina voorbijsnellen. Die hebben volgens berekeningen van KBC Securities daterend van maart de laagste omloopsnelheid in de index. Voor bestaande indexleden is het criterium minder streng: bestaande Bel20'-ers moeten een omloopsnelheid van minstens 25 procent hebben om niet uit de index te vallen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud