Verkoopadvies haalt flink IBA onderuit

IBA kan volgens het beurshuis Jefferies zijn marktleiderschap verliezen. ©BELGA

Het beurshuis Jefferies zet de schaar in de prognoses voor de groep.

Jefferies verlaagt het koersdoel van IBA  van 'houden' naar 'verkopen', waardoor het aandeel een stevige tik krijgt. De protontherapiespeler uit Louvain-la-Neuve keldert met meer dan 10 procent.

Het beurshuis ziet kapers op de kust op de markt van de protontherapiekamers, een soort minideeltjesversnellers die IBA ontwikkelt om kankertumoren te lijf te gaan. 'De concurrentie neemt toe nu ook Varian zijn aanwezigheid in die markt opdrijft', zegt analist Kit Lee.

'Voor de orders in 2019 verwachten wij dat Varian - op basis van het orderboek - een marktaandeel van 44 procent heeft, terwijl we voor IBA een aandeel van 28 procent voorzien. Daarmee steekt Varian IBA naar de kroon.' Varian heeft de afgelopen twee jaar nieuwe protontherapiesystemen geïntroduceerd en heeft daarvoor meer dan 25 octrooiaanvragen lopen.

Prijsdruk

De analist verwacht een orderdaling door onduidelijkheden in de wetgeving in de VS en ziet ook toenemende prijsdruk. 'Door de toenemende concurrentie heeft IBA al met druk op de prijzen te maken. In het eerste halfjaar heeft dat de brutomarge met 270 basispunten verlaagd. We verwachten dat de prijsdruk aanhoudt en dat het bedrijf een korting van 20 procent op zijn prijzen zal moeten toestaan, waardoor het moeilijker winst kan maken', zegt de analist.

Lee verlaagt zijn omzetverwachting voor de jaren 2019-2022 van 8 naar 4 procent groei. Daarnaast knipt hij de ebit-marge (bedrijfswinst) voor 2022 bij van 8,2 procent naar 4,6 procent. Het meest opvallend is de verlaging van de winstverwachting voor 2020. Die daalt met 40 procent. Ook het koersdoel wordt daarom 40 procent lager geprikt op 10,8 euro.

IBA beleefde in 2019 een zwakke eerste jaarhelft, maar CEO Olivier Legrain bleef bij zijn prognose voor een 'positief resultaat' over heel 2019. Het bedrijf komt 26 maart met zijn cijfers over 2019.

De Waals-Brabantse wereldmarktleider is in 2017 en 2018 na een lange reeks winstwaarschuwingen spectaculair van zijn voetstuk gevallen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud