Advertentie

Melexis bereikt kaap van 100 euro

Melexis maakt vooral chips voor de autosector. ©REUTERS

Het chipaandeel Melexis is bij beleggers in trek nadat het bedrijf en de analisten hun prognoses hebben opgetrokken.

Nadat de holding GBL dinsdag de kaap van 100 euro overschreed, deed Melexis donderdag hetzelfde. De chipontwerper tikte donderdag even 100,3 euro aan om finaal af te sluiten op 100 euro rond, een stijging van 3 procent en goed voor het goud in de Brusselse hoofdgraadmeter Bel20 .

Het optimisme rond het aandeel komt na de sterke kwartaalcijfers die het bedrijf vorige week woensdag publiceerde. Een opvallend detail daarbij is dat het aandeel vlak na de publicatie van de cijfers even daalde om de dag af te sluiten met een winst van meer dan 6 procent.

Vandaag telt elke auto die van de band rolt gemiddeld 13 chips van Melexis, terwijl dat er een jaar geleden nog maar 11 waren.

De omzet en de winst stegen flink en Melexis trok ook nog eens - na de verhoging van de verwachtingen in het eerste kwartaal - de prognose voor de omzetgroei in 2021 op van 22 à 25 procent naar 24 à 27 procent. Ook de vooruitzichten voor de winstmarge stegen van 21 naar 22 procent.

Recordjaar

Daardoor stevent Melexis waarschijnlijk af op een recordjaar. Als het bedrijf de onderkant van de eigen omzetvork haalt, zou dat goed zijn voor 629 miljoen euro jaaromzet. 22 procent marge op dat cijfer zou 138 miljoen euro bedrijfswinst betekenen, een evenaring van het recordjaar 2018. Als Melexis het beter doet dan de laagste lat die het zichzelf oplegt, wordt 2021 een recordjaar.

Dat Melexis boomt, ligt niet alleen aan de razendsnel herstellende vraag naar auto's. Ook de elektrificatie van het wagenpark zet een turbo op de chiphonger in de autosector. Vandaag telt elke auto die van de band rolt gemiddeld 13 chips van Melexis, terwijl dat er een jaar geleden nog maar 11 waren.

Verhoging ramingen

Door de mooie cijfers en prognoses van het bedrijf hebben analisten hun ramingen voor de omzet en de marges de afgelopen dagen verhoogd. Twee beurshuizen verhoogden ook het koersdoel van het aandeel. Degroof Petercam en Oddo trokken hun koersdoelen telkens met 3 euro op tot 100 euro en blijven bij hun 'houden'-advies.

Melexis krijgt na zeer lange tijd een nieuwe CEO. Nadat Françoise Chombar al sinds 2003 aan het roer heeft gestaan, neemt Melexis-veteraan Marc Biron deze maand het stokje over.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud