Metaalhausse brengt recordkoers voor Umicore in het vizier

De recyclagefabriek van Umicore in Hoboken. ©BELGA

Nadat Umicore vorige week een miljardenwinst in het vooruitzicht had gesteld, gaan nu ook de analisten overstag. De materialengroep flirt op een slechte beursdag met een koersrecord.

De boodschap vorige week dat de materialengroep in 2021, met dank aan een boomende fabriek in Hoboken, op een recordwinst van 1 miljard afstevent, kan stilaan de critici rond Umicore  vermurwen. 

Het Londense beurshuis HSBC verhoogt in reactie op de positieve waarschuwing het advies naar kopen en krikt het koersdoel op tot 56 euro. Idem voor de klassieke 'tweelingbroer' van de Belgen, de Britse rivaal in katalysatoren Johnson Matthey.

'Het sterke herstel van de automarkt vertaalt zich in een sterk herstel in autokatalysatoren', zegt analist Martin Evans. 'Bovendien ontstaat zo een gunstige kringloop, aangezien de hoge prijzen voor palladium en rodium (belangrijke materialen in katalysatoren, red.) op hun beurt de recyclagetak van Umicore (Hoboken dus, red.) een boost geven.'

Opvallend: de analisten blijven wel perfect verdeeld in hun opinie. Van de 21 die Umicore luidens Bloomberg opvolgen zeggen er 7 adviezen 'kopen', 7 'houden' en 7 'verkopen'.

Die scepsis kan niet verhinderen dat Umicore - spijts een vlakke beursdag - voor het eerst sinds de zomer van 2018 een record in zicht heeft (zie grafiek). Die zomer was bij de Koreaanse beleggersdagen van de groep het beleggersenthousiasme groot over de batterijmaterialen (Umicore is wereldmarktleider in kathodematerialen, red.).

Rond Pasen 2019 bekoelde die euforie fors na een winstwaarschuwing en bijbehorende prijsdruk. De vrees voor prijsdruk en grotere concurrentie in kathodes blijft nog altijd wat hangen ondanks de snelle doorbraak van elektrische auto's, maar met een boomend Hoboken en dito katalysatoren gunnen beleggers afscheidnemend CEO Marc Grynberg het voordeel van de twijfel.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud