'Nieuwe obligaties Bekaert koopwaardig'

©Photo News

De staaltechnologiegroep biedt beleggers een nettorendement van 1,63 procent.

De staaltechnologiegroep Bekaert wil vanaf vrijdag maximaal 200 miljoen euro ophalen met de uitgifte van obligaties met een looptijd van zeven jaar. De brutocoupon bedraagt 2,75 procent.

Maar zoals vaak worden de obligaties uitgegeven tegen 101,875 procent van de nominale waarde. Dat betekent dat beleggers nu 1.018,75 euro betalen en op de vervaldag 1.000 euro terugkrijgen. Daardoor daalt het brutorendement naar 2,46 procent. Het nettorendement na aftrek van de roerende voorheffing bedraagt 1,64 procent.

Bekaert zal de opbrengst van de obligatie-uitgifte eerst gebruiken voor de herfinanciering van een overbruggingskrediet van 89,5 miljoen euro dat is toegestaan door BNP Paribas Fortis, ING en KBC. Het zal met de rest een deel van de oude obligaties terugbetalen die vervallen op 6 december 2019.

Rentelasten dalen

'Deze obligatie-uitgifte leidt niet tot een verhoging van de schuld, omdat ze volledig dient om bestaande schulden terug te betalen', zegt Pieter De Ryck, obligatiespecialist van de private bank Van Lanschot. 'Bovendien verlengt Bekaert met deze obligatie aanzienlijk de gemiddelde looptijd van zijn schulden, wat ook een pluspunt is.'

Het beursblad De Belegger voegt eraan toe dat de obligatie-uitgifte de rentelasten doet dalen. Bekaert betaalt nu nog 5 procent bruto op de obligaties die in december vervallen. De lagere rentelasten kunnen helpen om de relatief hoge schuldgraad van de groep af te bouwen.

De Ryck merkt op dat het brutorendement van de nieuwe obligaties 290 basispunten hoger is dan het rendement van Belgische staatsobligaties met dezelfde looptijd. 'Dit is een correcte vergoeding. Beleggers kunnen inschrijven.' De Belegger zit op dezelfde golflengte. 'Dit zijn correcte voorwaarden in het huidige renteklimaat.'

Inschrijvingen

De obligatie-uitgifte van Bekaert is veel groter dan die van Immobel vorige week. De projectontwikkelaar haalde 75 miljoen op. Daardoor zullen de Bekaert-obligaties na de uitgifte gemakkelijker verhandelbaar zijn op de secundaire markt dan het Immobel-papier.

KBC, een van de banken die de uitgifte begeleidt, geeft de obligaties een productscore 4 op een zevenpuntenschaal. De veiligste spaarproducten krijgen score 1, de risicovolste score 7. De bank zegt dat de obligaties zich vooral richten op beleggers met een dynamisch risicoprofiel.

Beleggers kunnen van 11 tot en met 18 oktober inschrijven op de obligaties bij BNP Paribas Fortis, ING en KBC. Maar de inschrijvingsperiode kan al na één dag worden afgesloten als de vraag naar obligaties groter is dan het aanbod. De ervaring leert dat de inschrijvingen doorgaans na één dag vervroegd worden stopgezet. Bij Immobel was de vraag bijna zes keer groter dan het aanbod.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n