'Nieuwe obligaties VGP koopwaardig'

Het logistiek park Berlin-Wustermark van VGP. ©VGP

De schuldgraad van de vastgoedontwikkelaar is aanvaardbaar, zegt Pieter De Ryck, obligatiespecialist van de private bank Van Lanschot.

VGP lanceert vrijdag een uitgifte van obligaties met een looptijd van drie jaar en vier maanden. De vastgoedontwikkelaar wil 100 tot 150 miljoen euro ophalen, vooral bij particuliere beleggers.

De obligaties hebben een brutocoupon van 2,75 procent. Voor particuliere beleggers bedraagt de uitgifteprijs 100,75 procent van de nominale waarde. Dat betekent dat kleine beleggers 1.007,5 euro betalen voor een obligatie van 1.000 euro. Daardoor bedraagt het brutorendement van de obligaties slechts 2,52 procent en het nettorendement na roerende voorheffing 1,69 procent.

VGP zal de opbrengst van de obligaties gebruiken voor de ontwikkeling van nieuwe projecten op ontwikkelingsgrond in de bestaande en nieuwe markten. De vastgoedgroep is actief in twaalf Europese landen.

Waakzaam

De Ryck verwacht dat de obligatie-uitgifte en een mogelijk bankkrediet de schuldgraad doen stijgen. 'Ik schat dat de 'gearing ratio' (nettoschuld in verhouding tot het balanstotaal) richting 45 procent stijgt, tegenover 39,8 procent eind juni. Maar dat is nog altijd aanvaardbaar, zeker omdat de bezettingsgraad bijna 100 procent bedraagt.'

Het brutorendement van de obligatie is ruim 3 procentpunten hoger dan dat van een Belgische staatsobligatie met dezelfde looptijd. 'Beleggers kunnen inschrijven. Ze moeten wel waakzaam zijn dat de gearing ratio niet nog veel verder oploopt.'

Beleggers moeten er ook op letten dat obligaties van VGP geen te groot gewicht krijgen in hun portefeuille. Omdat de vastgoedontwikkelaar de jongste jaren herhaaldelijk obligaties heeft uitgegeven, hebben sommige beleggers al schuldpapier van VGP.

Na één dag afgesloten

KBC geeft de VGP-obligaties de tweede hoogste risicoscore op een zevenpuntenschaal. De bank verwijst naar de 'structurele achterstelling' van de schuldeisers van VGP tegenover de schuldeisers van de dochterbedrijven. Dat wil zeggen dat bij een faillissement van VGP eerst de schulden van de VGP-dochters worden terugbetaald en pas daarna de schulden van VGP zelf. Daarom zijn de obligaties van VGP volgens KBC vooral geschikt voor beleggers met een erg dynamisch risicoprofiel.

Beleggers kunnen op de obligaties van VGP inschrijven bij KBC en Belfius van vrijdag 22 november tot en met dinsdag 26 november. Maar de inschrijvingsperiode kan vervroegd worden afgesloten als de vraag groter is dan het aanbod. Bij de jongste uitgiften van Belgische retailobligaties werden de inschrijvingen altijd al na één dag afgesloten.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud