Nyrstar tekent derdenverzet aan in geschil over aandeelhoudersinformatie

©Debby Termonia

Nyrstar tekent derdenverzet aan tegen de beschikking in kort geding van einde juni, zo kondigt advocaat Benoit Allemeersch van het kantoor Quinz maandag aan. De zitting zal woensdag worden ingeleid.

Einde juni, daags voor de algemene vergadering van Nyrstar , besliste de voorzitter van de ondernemingsrechtbank in Brussel dat het zinkbedrijf een aantal documenten aan zijn aandeelhouders ter beschikking moest stellen. Op de AV mocht niet gestemd worden over de jaarrekeningen, de kwijting en de verloningspakketten. Nyrstar moest van de rechter ook een bijkomende AV organiseren, eenmaal het wettelijk verslag van de bedrijfsrevisor voorhanden is.

'We hebben die beschikking uitgevoerd, maar gaan toch derdenverzet aantekenen omdat de lezing van de feiten die de eisers hadden gegeven niet helemaal overeenstemt met de realiteit', zegt advocaat Allemeersch. De rechtszaak was aangespannen door enkele kleine aandeelhouders, via een eenzijdig verzoekschrift van advocaten Laurent Arnauts en Robert Wtterwulghe.

Trafigura

De aandeelhouders waren het niet eens met de manier waarop Nyrstar wordt ontmanteld door zijn hoofdaandeelhouder Trafigura. Het Belgische zinkbedrijf ging bijna ten onder aan zijn schulden en dus kwamen de schuldeisers met Trafigura overeen om de activa over te hevelen naar een nieuwe vennootschap (NewCo) waarvan Trafigura 98 procent gaat controleren. Voor de kleine aandeelhouders blijft er slechts 2 procent over.

Het blijft intussen wachten op het verslag van de bedrijfsrevisor. Pas als dat er is, kan Nyrstar een nieuwe algemene vergadering organiseren waar gestemd wordt over de jaarrekeningen, de kwijting van de bestuurders en de verloning.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud