Nyrstar trekt spurtje van 40 procent

De zinkprijs zit weer wat in de lift. ©Nyrstar

De Belgische zinkgroep Nyrstar spurt maandag bijna 40 procent hoger op de beurs van Brussel. Specifiek bedrijfsnieuws is er niet.

De topper van de Brusselse beurs is maandag de zinkgroep Nyrstar  . Het speculatieve centjesaandeel spurt even voor de middag 40 procent hoger naar 0,482 euro. Het handelsvolume ligt met 1,3 miljoen stuks zowat twee derde hoger dan eind vorige week. De omzet van 650.000 euro is maandagochtend vergelijkbaar met veel grotere aandelen zoals Bekaert   en Melexis  . Ook de obligaties van Nyrstar winnen terrein, met winsten van bijna 10 procent.

Specifiek bedrijfsnieuws over de noodlijdende zinkspecialist is er niet. De zinkprijs trekt de laatste dagen wel weer wat aan dankzij de hoop op een gunstige uitkomst van de handelsgesprekken tussen de VS en China.

Waarnemers wijzen er ook op dat misschien een partij die short zit een deeltje van zijn winst binnenrijft. Om hun positie af te sluiten, moeten shorters - beleggers die op een koersdaling speculeren - de geleende aandelen die ze verkocht hebben weer terugkopen. Bij een illiquide centjesaandeel als Nyrstar kan dat meteen grote koersschommelingen veroorzaken.

Volgens de website van de beurswaakhond FSMA is Nyrstar het meest geshorte aandeel van de Brusselse beurs: 5,83 procent van de aandelen zijn geshort. Wellicht is dat nog meer, want kleinere partijen geven vaak hun shortposities niet aan.

Microcap

Nyrstar is zelfs met de klim van vandaag amper 53 miljoen euro waard op de beurs. Dat is vergelijkbaar met notoire illiquide microcaps zoals de vastgoedgroep Accentis   of de fotospecialist Smartphoto  . Met zo'n kleine beurswaarde kunnen ook orders door particuliere beleggers de koers fors doen bewegen. Grote institutionele spelers zijn wegens de kleine beurswaarde niet meer geĆÆnteresseerd in Nyrstar.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud