Oude economie voert beursherstel aan

Een nieuwe stimulusronde bezorgt de Bel20 zijn beste dag in drie weken. ©Hollandse Hoogte / Michiel Wijnbergh Fotografie

Een extra rondje stimulus zet een turbo op het wereldwijde beursherstel. Nasdaq flirt opnieuw met de grens van 10.000 punten. Al voert vooral de 'oude economie' het herstel aan.

Het wereldwijde stimulusopbod bezorgt de aandelenbeurzen dinsdag een nieuwe topdag. De Europese beurzen noteren met winsten van gemiddeld 3,5 procent. De Bel20  is de aanvoerder in het Europese peloton en ziet zijn winst in de namiddag stevig oplopen naar 4,3 procent. De Brusselse sterindex kent zijn beste beursdag sinds 26 mei. Conjuctuurgevoelige aandelen voeren de boventoon. De staaldraadproducent Bekaert en inoxproducent Aperam  winnen tot 8 procent. Solvay  kent met een koerswinst van 6,3 procent zijn beste beursdag in drie maanden.

Op Wall Street brak de Nasdaq 100 , de index met de 100 meest verhandelde bedrijven op de technologiebeurs, kort na de openingsbel opnieuw door de grens van 10.000 punten. Dat recordpeil had het vorige woensdag moeten lossen nadat de vrees voor een tweede besmettingsgolf in de hoofden van beleggers was gekropen. De bredere Nasdaq Composite flirt opnieuw met dat mythische niveau, dat op 9 juni voor het eerst bereikt werd.

De VS en Japan kondigden maandag bijkomende stimuleringsmaatregelen aan om de economische activiteit te ondersteunen. Ook de Europese Centrale Bank zou volgens een directielid verdere versoepeling in de weegschaal leggen. De beurzen krijgen dinsdag een duwtje in de rug van berichten dat de Amerikaanse regering grootschalige investeringen in infrastructuur overweegt. Het pakket zou 1.000 miljard dollar omvatten.

'De groeiverwachtingen stijgen, de cashniveaus dalen, de risicobereidheid stijgt', zegt Michael Hartnett, analist van Bank of America. 'Maar het optimisme is duidelijk fragiel en uiterst neurotisch.' Een rondvraag die Bank of America dinsdag publiceerde toont aan dat een recordaantal fondsenmanagers het beursoptimisme overdreven vindt. 78 procent van de 190 bevraagde portfoliomanagers vindt aandelen overgewaardeerd. 

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud