Advertentie
Advertentie

Overnamespeculatie rond chemicaliëndistributeur Azelis

Het Antwerpse Azelis is gespecialiseerd in de distributie van speciale chemicaliën en voedingsingrediënten en is wereldwijd actief. ©Azelis

Verschillende partijen tonen volgens Bloomberg interesse in Azelis, de Antwerpse distributeur van fijnchemicaliën en voedingsingrediënten. Het aandeel schoot fors hoger in Brussel.

Het persagentschap Bloomberg vernam uit goede bron dat het Zweedse private-equitybedrijf EQT, de referentieaandeelhouder van Azelis , verschillende aanbiedingen van potentiële kopers voor de chemicaliëndistributeur heeft ontvangen.

EQT bracht Azelis in 2021 naar de beurs, maar heeft nog steeds 47,92 procent van de aandelen in handen. Dat belang wordt aangehouden via de holding Akita I sarl.

Advertentie

Vroeg stadium

EQT zou diverse opties voor Azelis aan het bekijken zijn. Het zou met een andere investeerder een team kunnen vormen om Azelis weer van de beurs te halen. Een andere mogelijkheid zou zijn dat EQT zijn belang in Azelis van de hand doet. De interesse voor Azelis zou zowel uitgaan van buy-outspelers als van de chemicaliëndistributiesector.

De gesprekken zitten volgens Bloomberg, dat de vertrouwelijke informatie kreeg van ‘mensen die vertrouwd zijn met de zaak’, nog in een vroeg stadium. Het is onzeker of iets concreets uit de bus zal komen. EQT wou desgevraagd geen commentaar kwijt tegenover Bloomberg, en Azelis reageerde niet onmiddellijk.

Andere belangrijke aandeelhouders van Azelis zijn onder meer de Amerikaanse vermogensbeheerders Invesco (5,03%) en BlackRock (3,33%).

Onder introductieprijs

Azelis trok in september 2021 naar Euronext Brussel tegen een introductieprijs van 26 euro per aandeel, maar brak tot dusver geen potten. Vóór de huidige opstoot lag de koers ruim een vijfde lager dan bij de beursgang en bedroeg de beurskapitalisatie 4,9 miljard euro.

Azelis streeft op middellange termijn naar 8 à 10 procent groei per jaar. Die wil het onder meer realiseren via overnames. In 2023 bleef het bedrijf daar een stuk onder en groeide de omzet amper. Door hogere rentelasten op de schuld zakte de nettowinst met 14 procent in vergelijking met 2022.

De overnamespeculatie deed het aandeel Azelis 14,3 procent hoger afklokken op 23,50 euro. Dat is de hoogste koers sinds eind juli.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.