Overnamestrijd Global Graphics gaat naar verlengingen

Guido Van der Scheuren, de voorzitter van Global Graphics, biedt iets meer dan 50 miljoen euro om het volledige bedrijf van de beurs te krijgen. ©Emy Elleboog

Drie weken voor het bod op het grafische bedrijf Global Graphics afloopt is het al zo goed als zeker dat het niet tot een uitrookbod komt. Meer dan 10 procent van de aandeelhouders wil zijn stukken niet afgeven tegen de huidige biedprijs.

Om Global Graphics van de beurs te halen moet de kandidaat-overnemer Guido Van der Schueren 90 procent van alle aandelen in handen krijgen. Dan mag hij volgens de Britse vennootschapswetgeving - Global Graphics is gevestigd in Cambridge - de laatste aandelen opeisen, zelfs als de eigenaars niet willen verkopen.

De tegenstand is alvast groot genoeg om het huidige overnamebod te laten mislukken. Dat blijkt uit een transparantiemededeling van dinsdagavond. Het West-Vlaamse koppel Hubert Sigiez en Christel Lootens trok zijn belang op tot boven 5 procent. Sigiez vertelde in november al aan De Tijd dat de twee aandelen bijkochten om het bod tegen te houden.

Sindsdien bleven ze kopen, tegen een koers die de biedprijs van 4,25 euro per aandeel benadert. Als ze toch zouden besluiten om te cashen via het lopende bod, aan een identieke prijs, hebben ze al die stukken voor niets gekocht.

10 procent tegenstand

Daar komt bij dat een groepje aandeelhouders, dat 5 procent van Global Graphics vertegenwoordigt, vorige week een aandeelhoudersvergadering probeerde af te dwingen. Sigiez en Lootens hebben die aanvraag niet mee ondertekend, laten de opstandige aandeelhouders weten. Dat zij het bod niet genegen zijn, lijdt weinig twijfel.

Op die vergadering willen ze Van der Schueren, die niet alleen hoofdaandeelhouder maar ook voorzitter is, afzetten. De spreekbuis van de groep is de West-Vlaming Bart Goemaere, die geen geheim maakt van zijn bedoelingen. Geadviseerd door advocaten probeert hij via gerechtelijke weg, en via de Belgische beurswaakhond FSMA, het aandeel op de beurs te houden of een hoger bod af te dwingen. Het hoofdargument is dat Global Graphics voor een groeispurt staat en nu veel te goedkoop wordt opgepikt.

Woensdag nabeurs liet Global Graphics weten dat het de oproeping tot een AV in de wind slaat. Volgens de Britse wet moeten de vereiste aandelen immers op naam staan.

Transactiekosten

Hoe groot de tegenstand precies is, zal blijken na 24 februari. Op die dag loopt het bod af en weten we hoeveel aandelen Van der Schueren in handen kreeg, en hoe groot de tegenstand is.

Van der Schueren biedt een prijs onder de koers van februari 2008. Iedereen die later kocht, staat op winst. Anderzijds zijn er waarschijnlijk ook aandeelhouders die niet eens weten dat er een bod loopt. Daarvoor dient het uitrookbod. Maar nu zo goed als vaststaat dat de tegenstand groot genoeg is, zal het lijken alsof zij niet akkoord gaan.

Het staat wel vast dat het spel hierna niet gespeeld is: Guido Van der Schueren toonde zich bij de aanvang van het bod stoïcijns zeker dat zijn Global Graphics 'dit jaar nog van de beurs gehaald wordt'. Als daarvoor een soort kunstgreep nodig is, zal die er komen, maar een hoger bod sloot hij van in het begin uit. Van der Schueren veranderde het geweer al eens van schouder door een stemprocedure in het VK stil te leggen en een publiek bod te lanceren. 'Over die procedure bestond onduidelijkheid,' zei hij toen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud