R&D-reus krijgt notering in Brussel

Ingenieursbedrijf Akka Technologies telt meer dan 50 vestigingen wereldwijd. ©Akka Technologies

Akka Technologies, een Frans technologiebedrijf dat diensten levert aan de automobiel- en telecomsector, krijgt volgende woensdag een tweede notering op Euronext Brussel. Het verhuisde ook zijn hoofdzetel naar ons land.

Akka Technologies  noteert op de beurs van Parijs en wil zijn zichtbaarheid vergroten door op de schermen van de Brusselse markt te verschijnen. Er worden geen nieuwe aandelen uitgegeven. 

De groep doet onderzoek en ontwikkeling in opdracht van industriebedrijven. Ze is vooral actief in de transportsector met Daimler en Airbus als grootste klanten. Maar ze levert ook ingenieursdiensten aan onder andere de energie- en telecomsector voor klanten als Elia, Orange en Huawei.

Het bedrijf wordt al sinds zijn oprichting in 1984 geleid door de Franse zakenman en ingenieur Maurice Ricci. Sinds 2005 noteert het op Euronext Parijs. De groep telt meer dan 50 vestigingen in tien landen en telt volgens het jongste kwartaalrapport 21.000 werknemers. In ons land heeft ze zes vestigingen, in Antwerpen, Gent, Evere, Luik, Eigenbrakel en Charleroi.

Akka was in België betrokken bij het Nemo Link-project van Elia , een onderzeese hoogspanningskabel tussen Zeebrugge en het Verenigd Koninkrijk. 

Groeimarkt

De omzet van Akka Technologies groeide in de eerste negen maanden van dit jaar met 25 procent naar 1,3 miljard euro. Tegen 2022 mikt het op een omzet van 2,5 miljard euro, een operationele winst (ebit) van 250 miljoen en een vrije cashflow van 150 miljoen. 

'De markt van engineering, research & development (ER&D) groeit de komende vier jaar naar verwachting 8 tot 12 procent', zegt KBC Securities-analist Ruben Devos. 'Akka positioneert zich midden in die groeimarkt en teert op een sterke reputatie en een rijk klantenbestand. We mikken voor de periode van 2018 tot 2023 op een winst per aandeel van 15 procent.'

De analist trapt zijn opvolging van het aandeel af met een koopadvies en een koersdoel van 74 euro.

Brussel

Akka Technologies verhuisde vorig jaar zijn hoofdzetel naar de Brusselse Louizalaan. Het heeft al jaren een sterke link met ons land. In 2012 hevelde Maurice Ricci de helft van zijn aandelen, met een toenmalige waarde van 58 miljoen euro, over naar de Belgische holding BMC Management en Investment. Hij ontkende toen dat dat om fiscale redenen gebeurde.

Het bedrijf zal in Brussel geen nieuwe aandelen uitgeven. Het wil met de tweede notering zijn aandeelhoudersbasis verbreden en de liquiditeit verhogen. Met een free float - het aantal vrij verhandelbare aandelen - van 57 procent is die aanzienlijk. De overige 43 procent is in handen van de familie Ricci. Allianz is met 12 procent van de aandelen de tweede grootste aandeelhouder. De Leuvense privak Quest for Growth  houdt een klein belang aan.

'België is na Frankrijk en Duitsland onze grootste Europese markt', zegt Serge Vandenhoudt, CEO Benelux. 'We stellen in België 1.000 ingenieurs te werk en willen sterk aanwerven. Een listing in Brussel moet onze verankering in België kracht bijzetten.' 

Biotech

Ook het Franse technologiebedrijf Audiovalley kreeg in februari een dubbele listing in Brussel. Toch zijn ze in de technologiesector eerder uitzonderlijk. Zogeheten dual listings zijn meer populair in de biotechwereld. Midden juni trok Advicenne, een Frans bedrijf dat zich specialiseert in de behandeling van weesziekten, naar Brussel. Ook Genkyotex, het vroegere Genticel, en Bone Therapeutics noteren zowel in Brussel als Parijs. Kiadis noteert in Amsterdam, Argenx, Galapagos en Celyad noteren behalve in Brussel ook op de Nasdaq. 

Akka Technologies krijgt op 27 november zijn Brusselse notering. Daarbij wordt dus geen vers kapitaal opgehaald. Voor een echte IPO uit de technologiesector is het wachten op UnifiedPost. Die specialist in financiële technologie wil uiterlijk begin volgend jaar naar de beurs van Brussel trekken en zo'n 100 miljoen euro ophalen. 

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud