Ratingknip voor telecom kan Bel20 niet deren

©Greenyard Foods

De Brusselse beurs wist de openingsverliezen snel weg te werken. De Bel20 klokte 1,1 procent hoger af op 3.458 punten, ondanks ratingverlagingen voor twee telecomaandelen.

De beurzen krabbelden recht dankzij verklaringen van meerdere leden van de Federal Reserve dat de centrale bank gepaste antwoorden zal bieden op de risico’s van de handelsoorlog. Lees: de Fed zal de rente verlagen indien de indicatoren blijven verslechteren. Het vooruitzicht op monetaire doping ontlokte een opluchtingsrally, die ondersteund werd door verklaringen uit China dat het land met de VS zal blijven praten. Het nieuws stuurder vooral zwaar getroffen cyclische aandelen vooruit, zoals Aperam (+4,8% op 22,08 euro) of Umicore (+35% op 27,45 euro). Defensieve bedrijven als Colruyt (-2% opp 65,76) en UCB (-2% op 67,84) gingen in de uitverkoop.

In de Bel20 speelde Proximus 1,8 procent kwijt tot 25,25 euro. De zakenbank Morgan Stanley bracht een rapport van 50 pagina’s uit over de Belgische telecomaandelen, en verlaagde de rating voor Proximus van ‘houden’ naar ‘verkopen’. Het koopadvies voor Telenet zakt een trapje naar ‘houden’, terwijl Orange Belgium zijn neutraal advies behoudt.

Het analistenteam geeft twee grote redenen voor de wijzigingen. In de eerste plaats is het risico op een nieuwe speler in België nog niet geweken. ‘België houdt zijn telecomveiling wellicht in de tweede helft van 2020. Het is mogelijk dat geen nieuwe kandidaten opduiken, maar je kan dat niet uitsluiten’, meent Morgan Stanley. ‘De komst van een vierde operator betekent een neerwaarts risico van 10 procent voor de beurswaarde van Proximus, 11 procent voor Telenet en 50 procent voor Orange Belgium. Een roamingdeal tussen de nieuwe speler en Orange Belgium zou het neerwaartse risico voor deze laatste echter halveren.’

Ten tweede zou een nieuw Voo kunnen verrijzen, denken de analisten: ‘De berichten over een nieuwe aandeelhouder bij de Waalse kabelgroep circuleren al langer. Maar voor het eerst hebben de gemeenten nu concrete stappen genomen om een deel van Voo te verkopen. Zowel Telenet als Orange Belgium hebben al interesse getoond.’ Dat betekent vooral slecht nieuws voor Proximus: ‘Een nieuwe aandeelhouder zou van Voo een veel sterkere concurrent kunnen maken. Proximus is daardoor kwetsbaar, want het heeft in Wallonië een dominant marktaandeel van 67 procent, schatten we. Een daling van het marktaandeel tot 50 à 55 procent, zou de vrije cashflow van Proximus met 17 à 24 procent doen zakken.’

De ratingknip deed Telenet in de voormiddag nog 6 procent duiken, maar daarna doken koopjesjagers op. Het aandeel sloot zelfs 1,1 procent hoger op 48,52 euro. Orange Belgium brokkelde 0,2 procent af tot 16,84 euro.

Greenyard-kommer

©Wouter Van Vooren

Greenyard-beleggers hebben een jaar om snel te vergeten achter de rug. Maar bij de resultaten van het boekjaar dat eindigde op 31 maart kwamen eens geen extra lijken uit de kast vallen. Het aandeel racete in de eerste minuten naar een koerswinst van 6 procent, die het na een paar uur al door de vingers liet glippen om onveranderd te eindigen. Het blijft nog steeds wachten op nieuws over een kapitaalverhoging die er zit aan te komen: het bedrijf heeft het over gesprekken met grote investeerders die hun schouders onder een aandelenuitgifte zouden steken. De kapitaalverhoging zou tegen het einde van het huidige boekjaar een feit moeten zijn. In juni volgend jaar zullen de banken niet langer een oogje dichtknijpen voor de hoog opgelopen schuldgraad (nettoschuld/ebitda).

'Het management zegt dat het de eerste effecten ziet van het transformatieplan, maar echt groot nieuws over de kapitaaloperatie kwam er vandaag niet,' reageert Kepler Cheuvreux. De sectorspecialist houdt Greenyard in de gaten maar geeft geen advies of koersdoel voor het aandeel.

Terwijl het bedrijf tegelijk een kapitaalverhoging en desinvesteringen wikt en weegt om de schuld te verlagen, wil het ook de brutowinst opkrikken. Alleen door zowel de teller als de noemer van de schuldgraad aan te pakken kan die ratio zo snel mogelijk naar beneden. 'De kostenbesparingen en commerciële inspanningen beginnen al vruchten af te werpen,' oordeelt Alan Vandenberghe van KBC Securities. 'Greenyard zegt ook dat april van dit jaar beter dan verwacht was. Het ziet er dus naar uit dat het bedrijf wat momentum vergaart, zij het van een laag niveau (een gehalveerde aangepaste ebitda van 64,5 miljoen euro, red.). Het recente verleden bewees wel dat we positieve trends niet te snel mogen doortrekken.'

Bijna twee derdr (62,7%) van het aandeelhouderschap van kotenverhuurder Xior  koos dit jaar voor een dividend in nieuwe aandelen, meldde het bedrijf. Zo blijft er meer winst in de onderneming voor de groeier die sinds de beursgang in 2015 al ieder jaar een kapitaalverhoging deed.

Sequana Medical verwacht zijn alfapump in het eerste halfjaar van 2022 op de Amerikaanse markt te brengen. Dat is vroeger dan verwacht. De alfapump behandelt de vochtophoping bij patiënten met levercirrose. De FDA (Food & Drug Administration) zette het licht op groen voor de start van de zogeheten POSEIDON-studie, waarbij een 50-tal patiënten de alfapump krijgt geïmplanteerd. Beleggers waren niet onder de indruk. Het aadeel speelde 0,7 procent kwijt tot 6 euro. 

GBL-kenner tipt GBL

ING hervatte na een korte pauze de opvolging van de Brusselse holding GBL , en doet dat met (een onveranderd) koopadvies. Analist Hans D'Haese ziet de nieuwe strategie helemaal zitten: de gestage dividendbetalers zoals Engie of Total werden ingeruild voor groeibedrijven, die niet noodzakelijk beursgenoteerd zijn. De nieuwe strategie werd al aangekondigd in 2012 maar is nu echt volledig op dreef, volgens D'Haese. De analist kent het bedrijf zeer goed: tot begin dit jaar verzorgde hij er de relaties met beleggers en analisten.

'Volgens ons zullen niet-genoteerde bedrijven een steeds groter deel van de portefeuille innemen. Hierdoor zullen de cashinkomsten (dividenden van de bedrijven waarin GBL belegt, red.) wat minder stabiel worden maar mogen we ook hogere rendementen verwachten,' redeneert de holdingspecialist. 'Het gestaag stijgende dividend van GBL zou daardoor voldoende ondersteund moeten worden.' Volgens D'Haese betaalde GBL in de afgelopen 10 jaar ruwweg 4 procent van de eigen beurskoers uit als dividend.

Nog een voordeel van de evolutie richting private equity is dat dit tot een hogere waardering kan leiden. 'Zo lang GBL dat maar combineert met transparantie over de waardering van die beleggingen.' In theorie plakken de beurzen een hogere holdingkorting - het verschil tussen de beurswaarde van een investeringsmaatschappij en zijn beleggingsportefeuille - op bedrijven die minder gul zijn met informatie. D'Haese merkt op dat die discount momenteel gevoelig hoger ligt dan in de afgelopen vijf jaar gebruikelijk was, terwijl GBL toch richting meer transparantie evolueert. 'Op een dag kan de discount zakken tot 15 of zelfs 10 procent, maar voorlopig ga ik uit van 20 à 25 procent.'

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud