Redt Duitsland opnieuw de meubelen bij Elia?

©Photo News

Analisten verwachten voor Elia een fikse winstgroei in de komende jaren.

Woensdag komt de stroomnetbeheerder Elia met zijn kwartaalupdate. Analisten rekenen op een jaarwinst per aandeel van 3,83 euro. Bij Elia zijn de winsten goed te voorspellen omdat ze vooral afhangen van het wettelijke rendement op activa dat de overheid Elia voorschrijft.

Daardoor is de winst direct gelinkt aan de investeringen die Elia doet. Bij de halfjaarcijfers werd duidelijk dat het bedrijf dan ook fors profiteert van de investeringen in zijn Duitse dochterbedrijf 50Hertz. De uitbater van een deel van het Duitse stroomnet krikte de gecorrigeerde nettowinst toen met bijna 12 procent op. Daardoor wist het bedrijf ondanks de matig verlopen Belgische activiteiten - onder andere het gevolg van een tariefdaling in ons land - de winst op peil te houden.

50Hertz

50Hertz wil tegen 2032 evolueren naar 100 procent hernieuwbare energie op het Oost-Duitse net. Het bedrijf investeert fors in de uitbouw van het net om die ambitie waar te kunnen maken en werd daar ruimschoots voor beloond. De aansluiting van het Ostwind 1-windpark eind vorig jaar was bij de halfjaarcijfers al goed voor een hogere offshorevergoeding die de nettowinst met 11,8 miljoen euro opdreef. De investeringsvergoeding voor projecten op land nam met 7,5 miljoen euro toe.

'De moeite waard'

KBC Securities verwacht dat de winst van Elia in de komende jaren flink toeneemt door de toenemende investeringen in duurzaamheid. 'Elia is centraal gepositioneerd in een veranderende Europese energieomgeving. Hoewel we in 2020 en 2021 een tragere groei van de winst per aandeel zien, verwachten we een winstgroei van 8,7 procent per jaar tegen 2024.'

KBC Securities noemt het aandeel defensief en coronaproof en zegt dat het aandeel 'de moeite waard' is. Het geeft een koopadvies en een koersdoel van 102 euro voor het aandeel.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud