Reumamiddel Galapagos stap dichter bij Europese lancering

Galapagos brengt filgotinib naar verwachting in 2020 op de markt. ©Bloomberg

Het biotechbedrijf heeft een nieuwe mijlpaal bereikt voor zijn reumamiddel filgotinib.

De aanvraag die Galapagos en Gilead Sciences hebben ingediend om het reumamiddel filgotinib op de markt te brengen is door de Europese geneesmiddelenwaakhond EMA aanvaard. Dat maakte Galapagos donderdagavond bekend. 

Weer een nieuwe mijlpaal voor de biotechtrots van België. Al valt die wel in het niet bij de vorige mijlpaal, de miljardendeal die het bedrijf dit jaar sloot met de Amerikaanse farmareus Gilead Sciences. De Amerikanen kochten voor 3,5 miljard euro inzagerecht in en exclusiviteit op alle belangrijke medicijnen die Galapagos ontwikkelt. Voorts breidde de farmagigant zijn aandelenbelang in het bedrijf uit naar 22 procent voor een bedrag van 1 miljard euro.

De medisch directeur van Galapagos, Walid Abi-Saab, is erg tevreden met het nieuws:

Dit is een belangrijke stap in onze samenwerking met Gilead om filgotinib als nieuwe behandelingsoptie aan te bieden in Europa.
Walid Abi-Saab
Medisch directeur Galapagos

2020

Volgens Sandra Cauwenberghs , aandelenanaliste bij KBC Securities, was het nieuws weinig verrassend en is de positieve beursreactie van vrijdag vooral psychologisch. 'Het is een nieuwe mijlpaal en voor sommige beleggers is dat een reden om te kopen', zegt Cauwenberghs.

De analiste denkt ook te weten waarom de aanvraag in Europa eerder is gedaan dan in de VS. 'Europa is meestal wat trager met het geven van een goedkeuring. Ik vermoed dat ze de aanvraag hier eerder hebben gedaan, zodat het medicijn in Europa op hetzelfde moment kan worden goedgekeurd als in de VS', klinkt het. Cauwenberghs verwacht dat het middel in 2020 op de markt zal komen. 

Beleggers duwen het aandeel fors hoger.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud