Sipef scherpt winstprognose aan

©AFP

De plantagegroep Sipef zag haar productievolume in het eerste kwartaal met bijna een vijfde stijgen. De prijzen voor palmolie blijven op een hoog niveau. De winstprognose wordt positiever.

Sipef produceerde in de periode januari-maart 91.600 ton palmolie ten opzichte van 78.500 ton in dezelfde periode vorig jaar. Dat is een volumegroei met 16,7 procent. De hogere palmolieproductie is vooral te danken aan de plantages in Zuid-Sumatra en in Papoea-Nieuw-Guinea, waar de oliepalmen verder herstelden van de vulkaanuitbarstingen in 2019.

Bij de kleinere afdelingen werd een productiekrimp opgetekend voor thee, maar
een kleine groei voor bananen (+4,8%) en rubber (+5,5%). Voor de bananenteelt zit Sipef op koers voor een hoger productie dit boekjaar.

Verkoop

Afgelopen kwartaal kondigde Sipef de verkoop aan van een Indonesische thee- en rubberdochter. Het zal daarmee bruto 36 miljoen dollar vangen, een hoger dan verwachte verkoopprijs. De verkoopovereenkomst is nog niet ondertekend, maar dit zou binnenkort gebeuren.

PT Melania, het dochterbedrijf dat de deur uitgaat, bezit de helft van Sipefs Indonesische rubberactiviteiten (op Sumatra) en de volledige theeactiviteiten (op Java). De verkoop zal in stappen verlopen en zou ten laatste in 2024 moeten zijn afgerond.   

De prijzen voor palmolie bedroegen in het eerste kwartaal gemiddeld 1.000
dollar per ton. De palmolieprijs zit in een hausse en verdubbelde zowat op jaarbasis. De oorzaak zijn krappe voorraden in zowel de productie- als de consumptielanden en onzekerheid over de teelt van andere oliehoudende gewassen.

De hoge palmolieprijs is welkom omdat Sipef in zijn belangrijkste productieland Indonesië met stevige tegenkanting te maken kreeg. De overheid legde in december een megataks op de ontginning van palmolie op. Sipef kreeg toen een mokerslag op de beurs. De koers is daarvan nog niet hersteld.

Winstprognose

Sipef heeft tot dusver al bijna de helft (47%) van zijn voor dit jaar verwachte palmolievolumes verkocht aan ‘in de voorbije jaren ongekende prijzen’: gemiddeld tegen 899 dollar per ton. Ter vergelijking: een jaar eerder was nog maar 41 procent verkocht aan gemiddeld 718 dollar. Ook voor rubber en in mindere mate thee wist Sipef hogere prijzen te vangen.

Het bedrijf rekent er nog steeds op de palmolieproductie dit jaar met meer dan 10 procent op te krikken, mits de weersomstandigheden meezitten. Op basis hiervan en van de goede palmolieprijzen verhoogt de plantageholding haar winstprognose. In februari stelde Sipef ‘betere resultaten’ voor 2021 in het vooruitzicht. Nu luidt het dat de resultaten ‘aanzienlijk beter’ zouden moeten zijn dan vorig jaar, ‘ondanks de hoge heffingen op de palmolieproductie in Indonesië’.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud