Euronext Brussel - WDP schittert, Greenyard blijft op de sukkel

Een trader in Brussel. ©Lieven Van Assche

Voor de groentereus Greenyard was het een horrorweek. De fotogroep Smartphoto verzilvert daarentegen zijn 5 procent groei in het afgelopen boekjaar. Maar WDP was de topper van de dag.

De Brusselse sterindex   kende een volatiel verloop maar eindigde uiteindelijk 0,5 procent hoger op 3.491,6 punten. De Bel20 ging daarmee door op het elan van januari dat, na een belabberd jaareinde, met een winst van 7,6 procent een topmaand was.

Ster van de dag was WDP met een winst van 4,4 procent tot 133,2 euro. De vastgoedgroep voldeed in 2018 aan zijn doelstellingen. De komende jaren moet de portefeuille jaarlijks met 10 procent groeien. En dat gebeurt met een nieuwe voorzitter: Rik Vandenberghe, de CEO van de bouwgroep Besix en de ex-CEO van ING België. 

De analisten van KBC Securities, Degroof Petercam en ING reageren allen positief en handhaven hun advies op 'houden'. Enkel het beurshuis Kempen heeft een koopadvies. 

ING merkt op dat de winst per aandeel in het nieuwe groeiplan jaarlijks met 6 procent zal stijgen. Dat is minder dan 9 procent de voorbije vijf jaar. 'Maar die vertraging is de wet van de grote cijfers. WDP doet daarmee licht slechter dan verwacht, maar het is nog altijd goed genoeg voor ons.'

De beurswaarde steeg na het jaarrapport voor het eerst boven 3 miljard euro. Het aandeel steeg dit jaar al met 14 procent. WDP gaat daarmee door op het elan van 2018 toen het bijna met een kwart (+23,3%) steeg. Voor een negatief beursjaar is teruggaan tot het financiële crisisjaar 2008, toen zag het aandeel een derde van zijn waarde verdampen.

De analisten van het beurshuis Société Générale starten de opvolging van AB InBev met een houdadvies en een koersdoel van 66 euro. De bierreus won 0,3 procent tot 66,78 euro.

Op de brede markt trok Oxurion (het nieuwe Thrombogenics) de kar na een koopadvies van het beurshuis Kepler Cheuvreux. Het koersdoel bedraagt 5,50 euro. Het aandeel schoot 6,2 procent hoger tot 3,99 euro.

Fotogeschenken

Ook Smartphoto was in goeden doen. De fotogroep veerde 5,7 procent op tot 13 euro na een goed jaarrapport. De omzet groeide vorig jaar met 2,1 procent tot 46,6 miljoen euro. Bij gelijke wisselkoersen bedroeg de organische groei 5,1 procent, onder meer dankzij het succes van de fotogeschenken, die met 14 procent groeiden. De brutobedrijfswinst (ebitda) steeg met 5,3 procent tot 6,9 miljoen euro.

In tegenstelling tot de beleggers reageert analist Guy Sips van het beurshuis KBC Securities teleurgesteld op de resultaten van Smartphoto. De omzet had hij 1,3 miljoen euro hoger ingeschat, de winst 0,3 miljoen euro. Sips verlaagt zijn koersdoel van 16,8 naar 16,25 euro. Hij behoudt wel zijn koopadvies ('opbouwen').

Pineut

Greenyard (-4,9% tot 3,705 euro) was andermaal de pineut van de dag. Het weekverlies is opgelopen tot 50 procent, een halvering van de koers dus. De groentereus kende een horrorweek omdat beleggers na een scherp tweede winstalarm vrezen voor een forse kapitaalverhoging.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud