Advertentie
Advertentie

Sofina en Brederode onderuit na verkoopadvies Kepler

Bestuurder Harold Boël op de aandeelhoudersvergadering van de investeringsmaatschappij Sofina.

'De muziek is gestopt', zegt analist Romain Kumps over de private-equity-investeringen van de in Brussel genoteerde holdings Sofina en Brederode.

In een update over de Belgische holdings zet het beurshuis Kepler Cheuvreux Sofina   en Brederode  op de verkooplijst. 

'De muziek is gestopt', zegt analist Romain Kumps, met een knipoog naar een legendarische quote van Citi-topman Chuck Prince vlak voor de kredietcrisis ('zolang de muziek speelt, moet je dansen'). 

Advertentie

Het meest onder druk staan de waarderingen van de techinvesteringen, 17 procent van de portefeuille, en die in durfkapitaalfondsen (46%).

Romain Kumps
Kepler Cheuvreux

Voor Sofina hakt hij in een trek het koersdoel van 360 naar 210 euro. 'Het meest onder druk staan de waarderingen van de techinvesteringen, 17 procent van de portefeuille, en die in durfkapitaalfondsen (46%). De langetermijnparticipaties in bedrijven (37%) bieden meer bescherming, met uitzondering van Byju's (6%, de Indiase leerapp die de Britse shorter Fraser Perring zwaar onder vuur neemt, red).'

Bij Brederode - een andere holding met een rijke geschiedenis, die net als grotere broer Sofina vorig jaar meesurfte op de hoge waarderingen in de private-equitysector - gaat het koersdoel van 127 naar 100 euro. Terwijl de beursgenoteerde portefeuille (36% van de totale portefeuille eind vorig jaar) dit jaar 12 procent verloor, heeft de holding nog niet gerapporteerd wat de impact is van de huidige omgeving op de private-equityportefeuille (64%). Kumps: 'Met weinig zicht op de portefeuille verdient Brederode weer een korting.' 

Met weinig zicht op de portefeuille verdient Brederode weer een korting.

Romain Kumps
Kepler Cheuvreux

De adviesverlagingen van Kumps hebben een grote impact op de beurskoers. Sofina keldert andermaal met 5 procent naar 222,80 euro, goed voor de grootste daling in de Bel20. De holding is sinds begin dit jaar bijna gehalveerd. Brederode gaat 7,5 procent onderuit en noteert opnieuw onder 100 euro. Sinds begin dit jaar verloor Brederode ruim een vijfde.

Op basis van de jongst gepubliceerde nettoactiefwaarde van 125 euro per aandeel passen beleggers nu weer een korting toe van 20 procent. 

Alternatief?

Waar moeten holdingliefhebbers dan naartoe? De favoriete holdings van Kumps in Europa zijn het Britse 3i (in de Lage Landen vooral bekend via de sterparticipatie, de 'knutselwinkel' Action), D'Ieteren, GBL en het Zweedse Investor AB.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.