Advertentie

Sofina komt coronadip nog niet te boven

©jonas lampens

De waarde van de Boël-holding klom sinds de forse coronadip van eind maart met een half miljard euro tot 7,33 miljard euro eind juni. Maar Sofina is nog steeds enkele honderden miljoenen minder waard dan begin dit jaar.

Sofina publiceert sinds 2018 twee keer per jaar een nieuwsbrief. De holding van de familie Boël gunt daarmee, al kort na het afsluiten van elk halfjaar, beknopt inzage in haar kerncijfers en de belangrijkste ontwikkelingen in haar portefeuille.

Uit nieuwsbrief nummer zes blijkt dat de nettoactiefwaarde van de holding, de belangrijkste barometer van de mate waarin de managers waarde creëren, eind juni 7,33 miljard euro bedroeg. Dat is een half miljard meeer dan eind maart (6,79 miljard) - een bedrag dat toen negatief beïnvloed werd door de forse correctie op de beurzen -, maar nog steeds minder dan begin dit jaar (7,6 miljard).

Per aandeel bedraagt de nettoactiefwaarde 217 euro, tegenover 208 euro een jaar eerder en 227 miljoen begin dit jaar.

In en uit

Sofina bevestigt in zijn nieuwsbrief twee van zijn investeringen uit het eerste halfjaar. Het stapte zoals bekend in maart in Qingzhu, een Chinese beheerder van lowcosthotels, en twee maanden later in Kopi Kenangan, een Indonesische koffieketen. Ook Verlinvest het vehikel van de AB InBev-familie de Spoelberch, nam deel aan die operatie. Welke bedragen met die investeringen gepaard gingen, wordt niet meegegeven.

Sofina maakte ook twee belangrijke exits in het eerste halfjaar. Het verkocht zijn aandelen in de databank van videobeelden Giphy aan Facebook en zijn participatie in de maaltijdkoerier Postmates aan Uber. Tegen de waardering die circuleert voor de Giphy-deal (400 miljoen dollar), zou die transactie Sofina zo'n 16 miljoen dollar moeten opgeleverd hebben. De verkoop van Postmates zou de kassa wat meer doen rinkelen. Sofina gaat op die transactie zo'n 83 miljoen dollar binnenrijven, wanneer de deal begin volgend jaar afgerond wordt.

Solidariteitsfonds

Sofina gaat voorts een coronagerelateerd solidariteitssfonds lanceren. De Boël-holding heeft dat fonds met 20 miljoen euro gespijsd. Daar zullen nog bijdragen van het topmanagement en van leden van de raad van bestuur bovenop komen. Het fonds zal beheerd worden door Koning Boudewijnstichting (KBS), een duurtijd van twee jaar hebben en focussen op de gezonheidssector en de digitale kloof die de coronacrisis zichtbaar op het vlak van opvoeding.

Sofina kent die sector goed. Het zit al jaren in het kapitaal van de Indiase marktleider op dat vlak: Byju's. De start-up groeide de jongste tijd uit tot een techreus van meer dan 10 miljard dollar.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud