Sofina twee keer groter dan Ackermans

Harold Boël, de topman van Sofina. ©jonas lampens

Op een slechte beursdag tikte de holding van de familie Boël vrijdag onverstoorbaar een nieuwe recordkoers aan. De beurswaarde ligt op 8,5 miljard euro.

Sofina  sloot vrijdag 1,9 procent hoger af op 246 euro, goed voor een recordbeurswaarde van precies 8,5 miljard euro. Dat is ruim dubbel zoveel als de beurswaarde van Ackermans . Vijf jaar geleden was Ackermans nog groter dan Sofina. Van de drie grote holdings op de Brusselse beurs is Sofina duidelijk het meest coronaproof.

Beleggers ontvingen onlangs een dividend van 2,9 euro, bijna 4 procent meer dan vorig jaar, op een moment dat veel bedrijven hun dividenden schrappen (zoals Ackermans). Het dividend bij Sofina is sinds 1956 nog nooit verlaagd.

Het aandeel kwam onlangs in het nieuws door de aankoop van de beeldbibliotheek Giphy door Facebook. Sofina bezat 4 procent in Giphy en was nog maar een jaar aandeelhouder. De holding cashte 16 miljoen euro. Dat is relatief weinig, maar de deal wees er nogmaals op dat Sofina een neus heeft voor jonge techbedrijven. 

Private equity

De portefeuille van Sofina bestaat voor nagenoeg 80 procent uit dat soort niet-genoteerde bedrijven. Voor veel beleggers is Sofina een van de weinige mogelijkheden om in private equity te investeren. De holding kiest daarbij resoluut voor groeibedrijven en groeiregio's. 

Wat het beursgenoteerde deel van de portefeuille betreft, hebben grote participaties zoals de Franse biotechgroep BioMérieux en de discountketen Colruyt de coronacrisis vooralsnog goed doorstaan. Ze noteren zelfs hoger sinds begin dit jaar. 

De terugval van het aandeel midden maart tot 155 euro bleek achteraf een gouden koopkans. Wie vandaag Sofina koopt, betaalt een premie van om en bij 25 procent. Ter vergelijking: GBL noteert tegen een korting van 31 procent.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud