Steeds meer Brusselse aandelen zetten (jaar)records neer

Op een makke beursdag slagen zo'n 15 Brusselse aandelen erin hun jaarrecord aan te scherpen of te evenaren. ©Lieven Van Assche

Op een licht hogere beursdag slaagde een rist Belgische bedrijven erin nieuwe (jaar)hoogtepunten te bereiken. Het gaat onder meer om Galapagos, Aedifica, GBL en Umicore.

In zowat alle sectoren braken uitblinkers door hun jaarplafonds. Niet minder dan zes Brusselse aandelen bereikten donderdag hun hoogste peil van de voorbije 52 weken. Twee bedrijven, Aedifica en Galapagos, scherpten zelfs hun hoogste koers ooit aan. Elf andere Brusselse noteringen wisten hun jaarpiek te evenaren en flirten met een nieuwe topscore.

De Mechelse biotechvedette Galagagos  tikte iets na elf uur donderdagvoormiddag voor het eerst in haar geschiedenis 200 euro aan. Galapagos loopt deze week extra in de kijker door zijn deelname aan de druk gevolgde medische conventie van JPMorgan in San Francisco. Het aandeel sloot 4,1 procent hoger op 203,20 euro.

Ook Aedifica  scherpte iets voor de middag zijn absoluut record aan. De specialist in zorgvastgoed piekte op 118,40 euro. De slotkoers (117,80 euro, +1%) lag daar iets onder.

Dan waren er een handvol bedrijven die hun jaarrecord verbeterden. Ackermans & van Haaren werd hoger gestuwd door een koopadvies van ABN AMRO en koerste naar 149,90 euro, zijn hoogste punt in 52 weken. De holding noteerde bij de slotbel 4 procent hoger op 149,80 euro.

Ook de jaarrecords van GBL, CFE en Umicore liggen aan diggelen.

'Risico's amper ingeprijsd'

'Het is een sign of the times dat de risico's niet of nauwelijks worden ingeprijsd', zegt Tom Simonts, senior financial economist van KBC Securities. 'Galapagos is daar een sprekend voorbeeld van. Het bedrijf verkoopt nog niets maar breekt doorheen elk plafond en is intussen bijna 13 miljard euro waard.'

De verkoopzijde is erg dunnetjes. Geen enkele belegger heeft zin om posities af te bouwen.
Tom Simonts
Senior financial economist KBC Securities

Een reeks andere bedrijven, onder meer UCB, Tubize, Fagron, Sipef en Floridienne, evenaarden donderdag hun jaarpiek en flirtten met nieuwe records. Ook VGP bereikte opnieuw zijn piek van 95 euro, waarmee het bedrijf dicht bij de kaap van 2 miljard euro beurswaarde komt.

'Wat ook speelt, is dat er weinig verkopers zijn', zegt Simonts. 'Geen enkele belegger heeft zin om belangrijke posities af te bouwen.'

Colruyt  was de grote uitzondering. De distributiegroep dipte donderdag naar 44,03 euro (-2,8%), een nieuw laagste peil over de voorbije 52 weken. De koers wordt niet langer gestut door massale aandeleninkopen van Colruyt. Dat voltooide in december een inkoopprogramma van eigen aandelen. Sindsdien is de koers 10 procent gezakt.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud