‘Tesla’s batterijplannen kunnen winst Umicore drukken’

Een Tesla aan een laadpaal in San Mateo, Californië. ©Bloomberg

De plannen van Tesla om de batterijkosten bij elektrische auto's naar omlaag te halen kunnen slecht uitdraaien voor de producenten van kathodematerialen als Umicore, meent UBS. Het aandeel krijgt voor de tweede dag op rij een flinke klap.

Het Zwitserse beurshuis is al jaren een notoire non-believer in Umicore . In een rapport gaat UBS nu dieper in op de mogelijke consequenties van Tesla’s plannen rond de productie van batterijen voor elektrische auto’s.

Het Zwitserse beurshuis ziet alleen maar negatieve gevolgen voor de Belgische materiaalgroep, maar dat verandert niets aan zijn advies of koersdoel. UBS zweert bij ‘verkopen’ en een koersdoel van 33 euro, wat lager is dan de actuele koers.

Op zijn Battery Day kondigde Tesla aan dat het tegen 2022 voor 100 GWh (gigawattuur) aan eigen batterijproductiecapaciteit wil toevoegen en tegen 2030 voor 3.000 GWh. De voornaamste reden om zelf meer batterijen te gaan produceren is dat die in de ogen van Tesla de remmende factor op groei kunnen zijn - en ook op een verlaging van de kosten. Tesla wil de batterijkosten per kilowattuur halveren door het productieproces opnieuw uit te vinden.

Het gevolg is dat de batterijproducenten die momenteel aan Tesla toeleveren - zoals Panasonic, LG en CATL - wellicht hun marktaandeel bij de Amerikaanse autobouwer na 2022 zien dalen. Dat kan resulteren in prijsdruk op de producenten van batterijmaterialen zoals Umicore. De batterijmakers zullen immers hun rendabiliteit proberen te handhaven.

Scherpere concurrentie

Een tweede ongunstige factor is dat Tesla voor kathoden drie wegen gaat bewandelen: ijzer (lithium-ijzer-fosfaat) voor elektrische middenklassers, nikkel-mangaan-kobalt (NMC) voor massaproducten en een hoog nikkelgehalte voor batterijen waarmee langere afstanden kunnen worden gereden zonder bijladen. Dat kan het overaanbod verergeren in het NMC-segment en tot scherpere concurrentie tussen de kathodeproducenten leiden, zeggen analist Geoff Haire en zijn team.

Tesla denkt dat schaalvergroting van de batterijproductie - met snellere en langere continulijnen - de kosten voor een set batterijen met 56 procent kan doen dalen. De lagere batterijkosten zouden de hele kathodechemie in vraag kunnen stellen vanuit kostenstandpunt, meent UBS.

15%
winstmarge
UBS rekent voor de batterijenactiviteiten van Umicore nog op een winstmarge van 15 procent tegen 2025.

Dat kan dan weer de operationele winstmarge van Umicore (ebit-marge) bij de activiteiten voor herlaadbare batterijen voor elektrische auto’s tegen 2025 verder doen dalen. De Zwitsers gaan uit van een winstmarge van 15 procent, terwijl de consensus op meer dan 20 procent rekent.

Umicore gaat vandaag ruim 4 procent lager. Woensdag zakte het ook al 3 procent.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud