Texaf voert grondige verjonging door

Het project Bois Nobles II in Kinshasa wordt dit voorjaar opgeleverd en omvat 33 appartementen. ©Texaf

Op beter te kunnen inspelen op de superjonge Congolese bevolking neemt Texaf vier frisse krachten op in de raad van bestuur en het management.

Texaf is de enige op Euronext Brussel genoteerde onderneming waarvan de activiteiten volledig in Congo plaatsvinden. Vastgoedontwikkeling - zowel residentieel als kantoren - is de belangrijkste pijler. Texaf bezit ook de steengroeve Carrigrès en zet sinds een paar jaar ook sterk in op de digitalisering in Congo.

Operationeel lagen de resultaten vorig jaar in de lijn van 2019.

Operationeel lagen de resultaten vorig jaar in de lijn van 2019. Er werd geen nieuw vastgoed in gebruik genomen. Eind 2020 werd wel het kantoorgebouw Petit-Pont opgeleverd. Dit jaar komen daar de drie appartementsgebouwen van het project Bois Nobles II bij, wat zich zal vertalen in extra huurinkomsten. Twee nieuwe projecten zitten in de studiefase: een residentieel complex van 90 appartementen ‘Promenade des Artistes’ en een shoppingcenter op de 3,5 hectare grote Cotex-site. Daarover is evenwel nog geen beslissing genomen, benadrukte voorzitter Philippe Croonenberghs.

Jonge krachten, nieuwe troeven

Op de algemene vergadering, die voor het tweede jaar op rij volledig digitaal plaatsvond, werden alle agendapunten unaniem goedgekeurd. Opvallend is dat de raad van bestuur wordt uitgebreid met twee jonge krachten ‘met nieuwe troeven’: Isabelle Esselen (36), handelsingenieur van opleiding en in Congo geboren, en Joseph Fattouch (31), een handelsingenieur die bij Waterland aan de slag is.

Aan de raad van bestuur wordt bovendien Clémence Hannecart, ingenieur in de biowetenschappen en momenteel werkzaam bij Matexi, toegevoegd als waarnemer. Het operationele team in Congo wordt tot slot versterkt met Julie Morelle (34), die in augustus algemeen directeur vastgoedactiviteiten wordt.

Leegstand

Door de coronacrisis vertrokken enkele families vervroegd uit Kinshasa en konden anderen niet naar Congo reizen, wat tot leegstand leidde. Een aandeelhouder wou weten of dat een tijdelijk fenomeen is. De leegstand is momenteel weer genormaliseerd, legde Croonenberghs uit. Wel stuurt een aantal bedrijven geen hele families meer naar Congo, zodat er meer vraag is naar kleinere woningen.

Dezelfde aandeelhouder vroeg zich ook af of Texaf nog iets hoopt te recupereren van het aan Unicef verhuurde magazijn dat in augustus afbrandde. ‘Er zijn discussies met Unicef, dat wij verantwoordelijk houden voor de brand, maar die lopen zeer stroef. Wij hebben een grote schadevergoeding geëist van Unicef’, aldus Croonenberghs. Het ergste is echter dat Texaf jaarlijks meer dan 300.000 euro aan huurgelden verliest.  

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud