Texaf wil dividend ook dit jaar met 20 procent laten groeien

Minister van Staat Herman De Croo was 37 jaar bestuurder bij Texaf. Hij werd gisteren uitgebreid gelauwerd in het AfricaMuseum en kreeg een kunstwerk van een Congolese artieste cadeau. ©Wim Kempenaers

De voorbije tien jaar dikte het dividend van Texaf telkens met 20 procent aan. Die trend houdt voorlopig aan, ‘maar hoe lang we dat kunnen volhouden weten we niet’, klonk het gisteren op de algemene vergadering.

De bijeenkomst van de investeringsmaatschappij Texaf vond dit jaar uitzonderlijk plaats in het vernieuwde AfricaMuseum in Tervuren. Niet tussen de Afrikaanse kunst, wel in het moderne paviljoen waarlangs bezoekers het museum betreden. Texaf koos die opmerkelijke locatie om meer dan een reden. De groep is alleen in Congo actief: in residentieel vastgoed en kantoren in de hoofdstad Kinshasa, met de steengroeve Carrigrès en sinds kort ook in technologische projecten. Een tweede reden is dat Texaf heeft bijgedragen tot de renovatie van het museum.

Het was ook een uitgelezen kans om Herman De Croo in de bloemetjes te zetten. De liberale politicus zetelde liefst 37 jaar in de raad van bestuur en moest eind vorig jaar plaats ruimen voor een vrouwelijke bestuurder. In de raad van bestuur werd de intussen 81-jarige minister van Staat bijzonder gewaardeerd om zijn kennis van Congo en zijn contacten met politieke personaliteiten in het Afrikaanse land.

‘Hij heeft ook een erg grote gevoeligheid voor wat in Congo leeft. De Congolezen vertrouwen hem. Hij is daar een beetje een biechtvader’, vertelde voorzitter Philippe Croonenberghs in de marge van de algemene vergadering. De Croo is overigens nog niet helemaal weg bij Texaf. ‘We zullen hem blijven uitnodigen op onze raden van bestuur en contact houden.’

Expansie

De sleutel van Texafs groei in de voorbije tien jaar was vastgoed. Na de sluiting van zijn voormalige textielfabriek besloot de groep in 2007 op die terreinen, toen gelegen in een buitenwijk van Kinshasa, luxueuze vastgoedprojecten te realiseren. Die beveiligde appartementen en villa’s worden tegen hoge prijzen verhuurd aan expats. Texaf financiert de uitbreiding van zijn vastgoedpatrimonium volledig uit de operationele kasstroom.

Als Texaf het grote project ‘Tuinen van Kinsuka’ wil realiseren, dat de bouw van 1.500 koopwoningen omvat, zal de groep een ander soort financiering moeten zoeken.
christophe evers
financieel directeur texaf

Vorig jaar investeerde de groep 6,2 miljoen euro, voor 2019 is 7 miljoen euro voorzien. Zou Texaf zijn vastgoedexpansie niet kunnen versnellen door gebruik te maken van vreemd kapitaal - vooral omdat de schuldgraad slechts 2,3 procent bedraagt?

Zo eenvoudig lijkt dat niet te zijn. ‘Belgische banken zijn niet geïnteresseerd in projecten in Congo en lenen in Congo is duur’, legt financieel directeur Christophe Evers uit. Als Texaf echter tien kilometer ten westen van Kinshasa het grote project ‘Tuinen van Kinsuka’ wil realiseren, dat de bouw van 1.500 koopwoningen omvat, zal de groep ‘een ander soort financiering moeten zoeken’, geeft hij toe.

Dividend

Ondanks de woelige politieke situatie in Congo in de aanloop naar de verkiezingen van eind vorig jaar boekte Texaf in 2018 goede resultaten. Dankzij een onteigeningsvergoeding en een belastingmeevaller verdrievoudigde de nettowinst tot 12,9 miljoen euro. Het dividend steeg met 19 procent tot 0,97 euro bruto per aandeel.

De voorbije 15 jaar is het dividend jaar na jaar met ongeveer 20 procent gestegen. Een aandeelhouder wou weten of die trend zich zal doorzetten. ‘Wij beogen nog altijd een stijging van 20 procent in 2019, maar hoe lang we dit kunnen volhouden, weten we niet’, zei Croonenberghs.

'Toestand in Congo verbetert'

De gang van zaken bij Texaf hangt voor een aanzienlijk deel samen met de politieke toestand in Congo. Begin dit jaar werd Félix Tshisekedi uitgeroepen tot winnaar van de presidentsverkiezingen, maar er is nog altijd geen nieuwe regering.

Herman De Croo meent nochtans dat de toestand stilaan aan het verbeteren is. 'Er is een begin van evenwichtigheid aan het komen. Ik heb de indruk dat de Afrikaanse omringende landen de stabiliteit van Congo wensen en de weg die is ingeslagen ondersteunen', zei hij.

Ook de toegenomen politieke aandacht van de Verenigde Staten - die zich vragen beginnen te stellen over de rol van China in Congo - noemde De Croo een belangrijk element. ‘Ik heb de indruk dat het beter kan gaan dan in het verleden.’   

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect