Trump jaagt beleggers opnieuw op stang

Trump jaagt de markten opnieuw op stang. ©AFP

De Amerikaanse president Donald Trump twittert de beurzen in het rood. In Duitsland gaat de rente op de tienjarige referentieobligatie naar een recorddiepte.

De Amerikaanse president Donald Trump twittert vrijdag dat hij een importbelasting van 5 procent gaat heffen op alle Mexicaanse goederen. Daarna verhoogt hij de importheffing elke maand met 5 procentpunten.

Rente neemt duikvlucht

De maatregel voedt opnieuw de angst voor een wereldwijde groeivertraging. Dit is te zien aan de duikvlucht die de rente neemt op de obligatiemarkten. De Duitse rente staat op het laagste peil in de geschiedenis en bedraagt nu -0,2 procent. Ook bij onze noorderburen is de rente inmiddels alweer onder de nul gedoken. 

Autosector krijgt een deuk

De Europese beurzen leveren gemiddeld 1,8 procent in. Vooral auto-aandelen krijgen zware klappen. Zo gaat Volkswagen met 3,7 procent uit de bocht, slipt Fiat Chrysler met 5,4 procent, glijdt BMW met 2 procent uit en gaat Peugeot 1,8 procent lager.

Ook de toeleveranciers van de auto-industrie hebben wind tegen. Melexis - dat chips levert aan de auto-industrie - verliest 2,3 procent. Ook schuimrubberproducent Recticel - die zijn autotak in de etalage heeft gezet - heeft nog steeds blootstelling aan de autosector, waardoor het 2,1 procent lager gaat. 

AB InBev

Ook zwaargewicht AB InBev heeft een kater van de tweets van Trump. Het aandeel gaat 2,2 procent lager. De bierbrouwer wordt rechtstreeks getroffen door de importheffingen op Mexicaanse producten die president Trump in het vooruitzicht stelt. AB InBev is sinds 2013 eigenaar van Grupo Modelo, de brouwer van Corona. Dat is wereldwijd het populairste Mexicaanse biermerk dat in meer dan 180 landen wordt verkocht. Ook in de Verenigde Staten is het erg populair.

Conjunctuurgevoelige aandelen

Verder gaan de conjunctuurgevoelige aandelen lager. De chemiegroep Solvay erodeert 1,6 procent. Ook Aperam , producent van roestvrij staal, krijgt een klap van 2,1 procent. Voorts gaan de bankaandelen KBC en ING eensgezind met 1,4 procent lager.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud