Trump nekt conjunctuurgevoelige Belgen

©BELGA

Solvay, Melexis en Balta maken maandag flinke uitschuivers. De Tjechische bankentaks bedreigt de winst van KBC.

Nadat Fed-president Jerome Powell vorige week met één woordje ('tijdelijk') de beurzen flink in beweging zette, weet de Amerikaanse president Donald Trump vandaag met slechts twee tweets de aandelenbeurzen behoorlijk van de leg te brengen. Trump gaat de invoertarieven op 200 miljard dollar aan Chinese export verhogen van 10 naar 25 procent. Alle Europese beurzen staan lager.

En dus moet ook de Bel20 bloeden. De index staat rond 12u30 op een verlies van 1,7 procent. De conjunctuurgevoelige aandelen zitten in de hoek waar de klappen vallen. Het chemiebedrijf Solvay erodeert met 2,5 procent, inoxproducent Aperam levert een procent in en tapijtproducent Balta wordt zelfs met 4,4 procent uitgekleed. Doordat de toch al verkouden autosector met de escalerende handelsvete nu nog een tik krijgt, gaat ook Melexis hard onderuit. De chipspecialist noteert 2,3 procent lager.

Tjechische bankentaks

De Tjechische regering plaagt het aandeel KBC . De regering overweegt een stevige belasting van 20 procent op winstuitkeringen van banken. Dat haalt de bankenanalist van Kepler Cheuvreux aan, op basis van berichten in de pers op zondag.

Als de taks er komt is dat geen klein bier voor KBC: een kwart van de nettowinst was in 2018 te danken aan de Tjechische dochtermaatschappij CSOB, de grootste bank van het land. Anderzijds leert een presentatie voor beleggers ons dat slechts 6,5 procent van alle bankentaksen die KBC betaalde richting de Tsjechische schatkist vloeide.

Kepler denkt dat de jaarwinst die ze nu verwacht voor KBC in 2019 met 4,9 procent lager uitvalt als de bankentaks er komt. 

Het aandeel KBC zakt 1,4 procent.

HSBC slikt verkoopadvies in

Het aandeel Bpost bewoog maandagochtend, als één van de weinige aandelen op de Brusselse beurs, hoger. Dit kwam omdat analist Edward Stanford van HSBC zijn verkoopadvies inslikte. Het aandeel heeft nu het advies 'houden'. De analist verhoogde het koersdoel naar 11 euro van 6,7 euro. 

Rond het middaguur is de koerswinst van Bpost omgeslagen in een verlies van 1,3 procent.

Degroof handhaaft koopadvies Cofinimmo

Degroof Petercam heeft het aandeel Cofinimmo opnieuw bekeken, nadat het vastgoedaandeel vorige week maar zes Duitse rusthuizen kocht voor bij elkaar 79 miljoen euro. Het koopadvies blijft staan.

Analist Herman van der Loos zegt dat de deal perfect is. Door de aankopen deels met nieuwe aandelen en deels met nieuwe schulden te financieren, wordt volgens hem de hefboom niet teveel veranderd, terwijl het wel een positieve bijdrage aan de winst levert. Ook zorgt de nieuwe deal volgens de analist voor meer diversificatie. 

Het beurshuis verhoogt het koersdoel naar 127 euro. Tegen de huidige beurskoers betekent dat een opwaarts potentieel van meer dan 11 procent. Daarnaast zegt de aandelenkenner dat zelfs zijn conservatieve waarderingsmethoden aangeven dat het aandeel meer waard is dan de markt zelf inschat.

Het aandeel Cofinimmo daalt met 0,5 procent.

Verder knipt beeldvormer Barco  maandag zijn dividend van 2,30 euro bruto, zodat het aandeel 3 procent lager gaat.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud