Unifiedpost beleeft onstuimige eerste beursdag

CEO Hans Leybaert luidt de openingsbel voor de eerste notering van Unifiedpost. ©Kristof Vadino

Unifiedpost maakt bokkensprongen op zijn eerste handelsdag. De fintechspeler knalde bij opening maar viel daarna ten prooi aan winstneming. De beursgang is de grootste in Brussel sinds 2014.

Unifiedpost koerste bij opening van de handel dinsdag naar 27 euro. Dat is 35 procent boven de introductieprijs van 20 euro waartegen de betalingsspecialist naar de beurs trok. De beursgang waardeert Unifiedpost op 608 miljoen euro. Dankzij de forse koerssprong bij opening flirtte het bedrijf al meteen met een miljardenstatus. Maar na een uur handel werd er al meteen winst genomen en halveerde de koerswinst. De fintechspeler dook kortstondig in verlies om in de namiddag weer op te veren.

De vraag naar de stukken was op voorhand vele malen groter dan het aanbod. De stukken zouden liefst zes keer zijn overschreven. Met de beursgang haalt de fintechspeler 252 miljoen euro op. Zowel een optie om te verhogen als de overtoewijzingsoptie werd uitgeoefend.

Een kleine 80 miljoen euro, of bijna een derde van het bedrag, gaat naar de verkopende aandeelhouders. Onder hen PE Group (vehikel van de familie Van Rompay (Hyloris) en Stefan Yee), Smartfin Capital (het technologiefonds van Jurgen Ingels en Bart Luyten) en Michel Delloye (ex-GBL).

We kregen voor 1,6 miljard euro aan orders binnen terwijl voor slechts 160 miljoen euro aan stukken beschikbaar waren. Dat is de hoogste ordergraad ooit voor een Belgische midcap.
Berenberg

De vraag naar de aandelen was groot uit het Verenigd Koninkrijk (50%) en de Verenigde Staten (25%), die samen driekwart van de orders innamen. Institutionele beleggers uit de Benelux namen slechts 10 procent van het orderboek voor hun rekening. Volgens de begeleidende bank Berenberg bestaat 90 procent van de nieuwe aandeelhouders uit langetermijninvesteerders. Slechts 10 procent van de aandelen zit bij hedge funds.

De beursintroductie is de derde in Brussel dit jaar, na het biotechbedrijf Hyloris en het medtechbedrijf Nyxoah. In tegenstelling tot bij de twee voorgaande debutanten, werd kleine belegger niet betrokken bij de operatie. Unifiedpost voltrok zijn beursgang via een directe notering, waarbij een private plaatsing bij institutionele beleggers onmiddellijk gevolgd wordt door een notering. 'Daardoor moesten we de boeken slechts twee in plaats van zes dagen openhouden, wat in dit volatiel klimaat geen overbodige luxe is', aldus Berenberg.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud