Valt het z-woord bij Proximus?

©BELGA

Proximus moet flink investeren in zijn netwerk en tegelijk het dividend behouden. Beleggers vragen zich af hoe de telecomspeler dat zal klaarspelen.

Vrijdag om 7 uur komt Proximus met cijfers over het vierde kwartaal. Analisten rekenen op een omzet van 1,43 miljard euro en een brutobedrijfswinst van 432,67 miljoen. De winst per aandeel zou uitkomen op 0,27 euro.

De beleggers zullen daarnaast uitkijken naar mogelijke opmerkingen van CEO Guillaume Boutin over hoe het bedrijf zijn belangrijkste twee cashflowslurpers gaat financieren: de investeringen in vooral het glasvezelnetwerk en het 5G-netwerk, en het dividend. Beleggers vrezen een wapenwedloop in de uitrol van het 5G-netwerk. Verder heeft Boutin zich verbonden om tot en met 2022 een jaarlijks dividend uit te keren van 1,20 euro.

Zendmasten

De CEO moet dus op zoek naar geld. Wellicht laat hij zijn oog vallen op het z-woord: zendmasten. Want almaar meer telecomspelers krijgen door dat er zeer veel beleggersliefde is voor deze zo door het gewone publiek verfoeide masten. Waarom? Beleggers zijn de drenkelingen van de nul. Door de historisch lage rente zijn ze naarstig op zoek naar eilandjes van rendement in een nulrentende oceaan. De heilige graal voor beleggers in een wereld met chronische nulrentes? Voorspelbare returns over een zo lang mogelijk periode, liefst meerdere decennia.

Door de historisch lage rente zijn beleggers naarstig op zoek naar eilandjes van rendement in een nulrentende oceaan.

Zendmasten voldoen aan die eisen. Dat was eerder te merken aan de stampede van grote beleggers die aandeelhouder wilden worden in Cellnex, een Spaanse pure speler in zendmasten. Dus maakte ook Orange, de Franse moeder van de Belgische telecommer Orange Belgium, onlangs bekend 25.000 zendmasten af te splitsen. Ook veel andere telecomoperatoren hebben zendmasten verzelfstandigd en deels verkocht om cash vrij te maken om onder andere in het 5G-netwerk te investeren. Mogelijk overweegt Boutin hetzelfde.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud