Vers beursbloed: Amsterdam klopt Brussel

©Photo News

Waar Euronext Brussel moeite heeft om nieuwe bedrijven naar de beurs te krijgen, staat er bij de noorderburen een wachtrij.

Club Brugge zou eigenlijk vrijdag naar de beurs trekken. Het zou de beursgang van het jaar worden voor de Brusselse beurs, maar het mocht niet zijn. Donderdag meldde de voetbalclub dat hij de beursgang uitstelt 'wegens marktomstandigheden'. Dat wil zoveel zeggen als: er was niet genoeg interesse bij institutionele beleggers en er komt geen tweede poging. Een fikse domper voor de club, maar ook voor Euronext Brussel dat al nauwelijks nieuwe bedrijven naar de beurs ziet trekken.

Brussel vs Amsterdam: 0-10

En dat terwijl de noorderburen boomen qua beursgangen. Want bij de Amsterdamse beurs staan er wachtrijen voor een beursintroductie. Medio februari bleek al dat bedrijven daar 3,5 miljard euro hadden opgehaald, een enorm bedrag in zeer korte tijd. Het Financieele Dagblad (FD) berekende dat er in de afgelopen vijf jaar nooit meer dan 3 miljard werd opgehaald op het Damrak over een heel jaar. Een belangrijk deel van de 3,5 miljard komt van de Poolse kluisjesuitbater InPost. Bij dat bedrijf kunnen consumenten een kluisje huren waar hun online gekochte goederen in gezet kunnen worden, waarna ze deze zelf kunnen ophalen.

Techhub

Het succes van Amsterdam is een combinatie van factoren. Een zeer belangrijke is dat de Amsterdamse beurs veel technologiebedrijven rijk is. Zo noteren daar de twee chipmachinebouwers ASML en ASMI , die praktisch monopolist zijn in hun activiteiten en een grote rol spelen in de wereldwijde technologische vooruitgang. Dat doen ze door steeds meer rekenkracht op steeds kleinere chips te zetten. Het vooruitzicht dat de bekende onlineshop Coolblue daar binnenkort zal noteren helpt dat imago te bevestigen. Daarom zien veel jonge hippe techbedrijven de Amsterdamse beurs als the place to be.

Brexit

Een andere factor is de brexit. Toen de Britten uit Europa donderden heeft een aantal Europese beurshuizen hun Europese aandelenhandel verhuisd naar onder andere Amsterdam. Dat die beurshuizen vaak voor Amsterdam kozen lijkt het gevolg te zijn van een forse lobbycampagne door de Nederlandse overheid. Zo werden managers van deze bedrijven gratis rondgereden als ze bij een toezichthouder of een vastgoedmakelaar moesten zijn om de stap naar Nederland te zetten.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud