Advertentie

Volumes op Brusselse beurs vallen met tiende terug

Een beurshandelaar aan het werk. ©REUTERS

De handelsvolumes op de Brusselse beurs vielen in 2019 met meer dan een tiende terug. Dat blijkt uit de jaarupdate van Euronext Brussel.

In 2019 werd op de Brusselse beurs gemiddeld voor 435 miljoen euro aandelen per dag verhandeld. Dat is een daling met 11,4 procent tegenover het jaargemiddelde in 2018. In aantal transacties valt de handel zelfs met 15 procent terug: van 77.000 transacties per dag in 2018 naar 66.000 in 2019. 

-20%
Solvay
Solvay zag het aantal op de beurs verhandelde aandelen vorig jaar met 20 procent teruglopen.

De chemiereus Solvay tekent de grootste terugval op met een volumedaling van 20 procent. Gevolgd door de materialenspecialist Umicore  (-19%) en de bierreus AB InBev (-14%). 

Het biotechbedrijf Argenx  werd dan weer een stuk gretiger verhandeld met een ruime verdubbeling van het handelsvolume (+118%). Ook Proximus ging vlotter over de toonbank (+10%).

'Normale daling'

Na een aantal recordkwartalen is het normaal dat de handel in aandelen wat gas terugneemt, klinkt het bij Euronext Brussel. De daling ligt in lijn met andere Europese markten, waarbij Brussel nog een tikje beter standhoudt, zegt de beursuitbater. 

De BelMid is dankzij de grote aanwezigheid van vastgoed en biotechnologie de best presterende markt met een koerswinst van 31,5 procent in 2019. De sterindex Bel20 realiseerde 21,9 procent winst. De BelSmall tekende slechts 5,1 procent koerswinst op.

Kapitaaloperaties

In opgehaald kapitaal was 2019 bijna een recordjaar voor Euronext Brussel (2015 was licht beter dankzij een grote uitgifte van Solvay). Er waren 31 kapitaalverhogingen, die alles samen goed waren voor ruim 3,49 miljard euro. Argenx tekende voor de grootste kapitaaloperatie ter waarde van 437 miljoen euro, deels in Brussel, deels op de Amerikaanse Nasdaq. Ook Ook het nutsbedrijf Elia  gaf voor 435 miljoen euro nieuwe aandelen uit.

Veruit het meest actief waren de gereglementeerde vastgoedvennootschappen (GVV's). De woonzorgspecialist Aedifica tekende met een bedrag van 418 miljoen euro voor de grootste kapitaalverhoging ooit voor een Belgische vastgoedgroep. Ook Cofinnimo, Montea en Befimmo brachten nieuwe aandelen op de markt. In totaal was de vastgoedsector goed voor 1,9 miljard euro aan opgehaald kapitaal. 

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud