Vooruitblik: de schuld van Ageas

Ageas kan rechtstreeks schulden maken en hoeft niet langer een omweg te maken via dochter AG Insurance.

Beleggers kijken uit naar de jaarresultaten van 's lands grootste verzekeraar. Nu het Fortis-puin geruimd is, kan Ageas gemakkelijker schulden maken. Maar zet dat ook een turbo op de groei?

What's in a name? Bedrijfsnamen raken vaak zodanig ingeburgerd dat niemand zich nog afvraagt wat ze betekenen. Niet zelden kijken bedrijven - of de daarvoor aangezochte reclamebureaus - voor het vinden van een naam naar het Latijn. Wat boezemt meer vertrouwen in dan een taal waarin aquaducten gebouwd, gladiatoren verslagen en wereldrijken veroverd werden? In het bedrijfsleven is de dode taal springlevend.

Audi (luister), Prosus (rechtlijnig) en Aedifica (gebouw) zijn slechts enkele voorbeelden. In dat lijstje vinden we ook Ageas terug. Een naam die kan verwijzen naar 'agea', Latijn voor het smalle loopplankje van een zeilschip dat het achterdek verbindt met de voorhoede.

Symbool

Dat hachelijke plankje is typerend voor de ontstaansgeschiedenis van Ageas. Het staat symbool voor het verbindingsstuk tussen het gevallen Fortis en de verzekeraar die uit diens as herrees.

Twaalf jaar na de oprichting is de naam niet meer zo toepasselijk. Ageas heeft zijn achtersteven (lees: Fortis) grotendeels van zich afgeworpen.

Wat te verwachten van Ageas?

Analisten rekenen er gemiddeld op dat Ageas over 2019 een nettowinst van net iets meer dan 1 miljard voorlegt, bijna een vierde meer dan de 809 miljoen over boekjaar 2018. Bart De Smet, de CEO van de verzekeringsgroep, had dat cijfer in november vooropgesteld. Dat deed hij na een erg sterk derde kwartaal, waarbij over de eerste negen maanden de doelstelling van 'minstens 900 miljoen' al ingelost was.

De vraag is of die sterke groei in het dividend weerspiegeld wordt. Analisten rekenen gemiddeld op bruto 2,70 euro. Dat is een forse toename tegenover de 2,20 euro over 2018, die in lijn ligt met het beleid om de helft van de winst uit verzekeringen uit te keren.

Ageas publiceert zijn resultaten woensdag om 7 uur. 

En dat komt goed uit, want nu het Fortis-puin zo goed als geruimd is, krijgt de holding de jongste tijd van alle ratingbureaus een fors hogere kredietscore omdat schuldeisers niet langer het risico lopen dat er extra Fortis-facturen opduiken. En dus kan de holding eindelijk weer tegen interessante voorwaarden - lagere rentes - schulden uitgeven en zo de oorlogskas spekken.

Het wordt ook gemakkelijker op groepsniveau schulden aan te gaan, omdat Ageas zich aan het omvormen is tot een volledig eengemaakte operationele groep. Dat maakt het duidelijker voor mogelijke obligatiekopers. Indirect schulden aangaan via het sterkste dochterbedrijf (AG Insurance), zoals in het verleden is gebeurd, wordt dan overbodig.

Galei

Het versterkte galei dat Ageas heet, zou dus voldoende munitie moeten hebben om net als de Romeinen op veroveringstocht te trekken en om de winst via overnames een boost te geven. Maar daar knelt het schoentje. 'Ageas mag dan de financiële flexibiliteit hebben voor overnames, de prijzen die de ronde doen voor potentiële deals zijn hoog en dus is er een kans dat Ageas te veel betaalt', merkte ING-analist Albert Ploegh recent nog op.

Pro memorie: beleggers verslikten zich eind 2018 nog toen Ageas een heel stevige prijs - 40 keer de nettowinst - betaalde voor een Indiase schadeverzekeraar. 

Bovendien doen er nog machtige krijgsheren de ronde in de sector. Ageas moest bij twee recente overnamepogingen het hoofd buigen voor een concurrent en greep zo naast een Spaanse en een Portugese prooi.

Coronavirus

Beleggers zullen dan ook benieuwd zijn te vernemen hoe CEO Bart De Smet de oorlogskas aan het werk wil zetten zonder te diep in de buidel te moeten tasten. Ook is het de vraag in hoeverre het coronavirus aan de winst vreet. 

Aan Ageas om te bewijzen dat zijn naam niet alleen naar een gammel loopplankje op een Romeins galjoen verwijst, maar ook naar 'agere' (doen) of 'agilis' (wendbaar).

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud