Waalse winkelverhuurder WEB ziet huurders uitstel vragen

Het hoofdkantoor van Warehouses Estates Belgium

De vastgoedgroep Warehouses Estates Belgium trekt zijn dividend nog op, maar waarschuwt dat huurders van zijn winkels uitstel van betaling zullen vragen.

De Waalse vastgoedgroep Warehouses Estates Belgium (WEB) heeft een sterk 2019 achter de rug, maar dit jaar ziet het er - hoe kan het ook anders - een stuk minder goed uit. WEB verwacht dat verschillende van zijn klanten zullen vragen om de huur geheel of gedeeltelijk op te schorten omdat de winkels verplicht gesloten zijn. 

'We zullen hun verzoeken bestuderen en zijn bereid om samen met hen geschikte oplossingen te overwegen die hun kasstroom tijdelijk zouden verlichten zonder ons financiële saldo voor het begrotingsjaar 2020 in gevaar te brengen', zegt WEB. De onderneming verwacht een materiële impact van zodra gedurende een kwartaal meer dan helft van de huurgelden niet betaald worden.

WEB is goed gewapend om de crisis gedurende een tijd het hoofd te bieden. De schuldgraad van 42 procent is een van de laagste van de Belgische vastgoedgroepen. De portefeuille bestaat voor ongeveer 72 procent uit winkels en voor 28 procent uit ander vastgoed zoals logistieke panden en kantoren.

Dividend

Het dividend is voorlopig niet in gevaar. WEB maakte bekend dat het zelfs nog stijgt. De coupon dikt anderhalve procent aan tot 3,50 euro. In december is daarvan al een interimdividend van 2,25 euro uitgekeerd.

In 2019 steeg de operationele bedrijfswinst met 7,5 procent tot 13,6 miljoen euro. De waarde van de gebouwenportefeuille verstevigde 1,9 procent tot 272 miljoen euro. Die zijn verhuurd tegen een gemiddeld brutorendement van 7,2 procent. De bezettingsgraad belandde eind vorig jaar op 94,43 procent.

Ratingverlaging

Het aandeel is tegen 12 keer zijn bedrijfswinst duurder dan zijn sectorgenoten.
Herman van der Loos
analist Degroof Petercam

Degroof Petercam verlaagt in een reactie op de moeilijke situatie voor winkelverhuurders de rating van WEB van 'opbouwen' naar 'bijhouden. 'WEB zal naar onze mening meer getroffen worden door de coronacrisis dan zijn sectorgenoten Ascencio en Retail Estates', denkt analist Herman van der Loos. 'En dat terwijl de koers amper 5 procent gezakt is, tegenover 17 procent voor Ascencio en 37 procent voor Retail Estates. Het aandeel is tegen 12 keer zijn bedrijfswinst duurder dan zijn sectorgenoten, die tegen minder dan 10 keer de winst noteren.'

Degroof Petercam roemt wel nog het onberispelijke track record van de 'conservatieve' vastgoedgroep van de familie Wagner.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud