'Waarom betaalt familie Frère geen erfbelasting?'

De algemene vergadering van GBL stond vooral in het teken van de overleden topman Albert Frère. ©Frédéric Pauwels / HUMA

Twee aandeelhouders van GBL vinden dat de erfgenamen van Albert Frère hun maatschappelijke verantwoordelijkheid niet opnemen.

De algemene vergadering van de holding GBL  stond dinsdag voor een groot deel in het teken van het overlijden van voormalig topman Albert Frère, in december vorig jaar. Er werd een film vertoond van het leven en werk van Frère. Een paar aandeelhouders brachten tijdens het vragenuur hulde aan Albert Frère. Maar er waren ook kritische stemmen.

'We hebben in de pers gelezen dat de erfgenamen van Albert Frère geen erfbelasting betaalden', zei een aandeelhouder. 'Tegelijk zegt GBL dat het zijn maatschappelijk engagement zal versterken.' Financieel directeur Xavier Likin antwoordde dat GBL geen commentaar geeft over 'persoonlijke zaken'.

Een andere kritische aandeelhouder vond dat antwoord onvoldoende. 'Dat is bullshit. Dat is onderkruiperij.' Daarop zei Gérald Frère, zoon van Albert Frère en tot gisteren voorzitter van de raad van bestuur: 'Dit is niet de plaats om hierover te spreken. Ik zal niet antwoorden.'

Loon CEO

Het imperium van miljardair Albert Frère werd gecontroleerd vanuit de Nederlandse stichting AK Frère-Bourgeois. Albert Frère schonk zijn kinderen de certificaten van die stichting, of de economische eigendom. Omdat het om een schenking ging, moesten de erfgenamen bij het overlijden geen erfbelasting betalen.

Ian Gallienne, schoonzoon van Albert Frère en tot dinsdag co-CEO, wordt de enige CEO, met een vast nettoloon van 960.000 euro. Tot dusver waren Gallienne en Gérard Lamarche co-CEO, met elk een nettoloon van 860.000 euro. Voorts krijgt Gallienne opties op aandelen van een dochter van GBL. De onderliggende waarde van de activa van die dochteronderneming bedraagt 4,32 miljoen. Ook in 2018 kregen de twee co-CEO's opties.

GBL heeft een moeilijk 2018 achter de rug. Zijn intrinsieke waarde zakte door de wereldwijde daling van de aandelenmarkten met 14,3 procent naar 16,2 miljard euro. Maar dankzij het herstel van de beurzen kondigt 2019 zich beter aan. 'Tussen 1 januari en 12 april is de daling van de intrinsieke waarde van vorig jaar goedgemaakt', zei Lamarche.

Zorgenkind

Gallienne gelooft dat het ergste bij mineralengroep Imérys, het grootste zorgenkind in 2018, achter de rug is. Hij verwees onder meer naar het gerechtelijk akkoord voor de Amerikaanse talkactiviteiten. Ook over de portefeuille in het algemeen is hij optimistisch.  'We hebben een gediversifieerde portefeuille die beter bestand is tegen een verslechtering van de conjunctuur.'

Over de impact van de winstwaarschuwing van Umicore, de zesde grootste participatie, werden de aandeelhouders niet veel wijzer. Lamarche herhaalde de boodschap van Umicore, maar zei niet of GBL daar bepaalde conclusies uit trekt.

De aandeelhouders verkozen Xavier Le Clef en Claude Généreux tot bestuurder en coöpteerden Agnès Touraine tot bestuurder. Ze gaven zeven bestuurders een nieuw mandaat. Voorts keurden de aandeelhouders de winstverdeling goed. Het dividend stijgt met 2,3 procent naar 3,07 euro bruto of 2,15 euro netto en wordt uitbetaald op 3 mei. Ondervoorzitter Paul Desmarais junior wordt de nieuwe voorzitter.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud