Wall Street krijgt grootste klap sinds 1987

©REUTERS

De Dow Jones tuimelt 9 procent, de grootste klap sinds 'Black Monday' 1987. Een massale geldinjectie van de Fed kon de Dow slechts even de verliezen laten milderen.

Met een toespraak vanuit het Oval Office probeerde Trump woensdagavond de gemoederen te bedaren. Vanaf vrijdag worden in de Verenigde Staten geen mensen meer toegelaten die 14 dagen voor hun reis in een van de 26 Europese Schengenlanden waren. Trump wil zo vermijden dat nog met corona besmette Europeanen zijn land binnenkomen. Daarnaast lanceerde hij een miljardenpakket om de economische gevolgen van de epidemie in te dijken.

De reactie van de markten is echter allesbehalve positief. Beleggers die al vreesden voor een wereldwijde recessie als gevolg van de pandemie en alle maatregelen om de verdere verspreiding van het virus tegen te gaan, worden nog meer bevreesd. Ze drukken ook in de VS massaal op de verkoopknop.

De S&P500 stond na minder dan 10 minuten meer dan 7 procent lager, waarna handelsremmers voor de tweede keer deze week in werking traden en de handel een kwartier werd stilgelegd. Veel hielp de 'time out' niet: de Dow Jones   ging na de hervatting dik 2.000 punten of 9 procent lager. 

Even zette de Dow een tussenspurt van 1.000 punten neer: toen de Federal Reserve aankondigde liefst 1.500 miljard dollar in de geldmarkten te zullen pompen, in een poging de vlotte financiering van de economie temidden de escalerende impact van het coronavirus te verzekeren.

De boost was slechts tijdelijk: de Dow sloot 10 procent lager op 21.200 punten. Dat is het grootste verlies op één dag sinds 19 oktober 1987, toen de beursbarometer op 'Black Monday' 22,6 procent onderuit ging.

Binnen de S&P500 kleuren alle segmenten dieprood. De grootste klappen zijn echter voor de energiewaarden, de financials en industriële bedrijven. Oliebedrijven kreunen onder de lage olieprijs. Die zakt in New York met nog eens 4,5 procent en staat op het laagste peil in vier jaar.

Princess Cruises

Het Amerikaanse vliegverbod vanuit Europa woog zwaar op de luchtvaartaandelen. Southwest Airlines  donderde 15 procent lager. Vliegtuigbouwer Boeing  ging woensdag al 18 procent onderuit en dook nog eens 18 procent dieper. Boeing beleeft daarmee zijn slechtste tweedaagse ooit.

Tot de grootste verliezers behoren de cruisemaatschappijen. Door het coronavirus belanden zij in een nooit geziene crisis. Door het vliegverbod dreigen zij nu ook zonder Europese klanten te vallen.

Princess Cruises, een onderdeel van Carnival Corp, heeft besloten om alle cruises gedurende twee maanden op te schorten wegens de uitbraak van het coronavirus. Princess baat 18 cruiseschepen uit. Twee daarvan kregen van dichtbij te maken met Covid-19.

De Grand Princess mocht vorige week de baai van San Francisco niet binnenvaren. Het schip kwam terug van Hawaii en de overheden hadden vernomen dat aan boord een aantal passagiers en bemanningsleden griepachtige symptomen vertoonden. Deelnemers aan een eerdere cruise naar Mexico met hetzelfde schip hadden bovendien positief getest op het coronavirus.

Een ander schip van de cruisemaatschappij, Diamond Princess, had op een bepaald ogenblik het hoogste aantal besmettingen buiten China. Het vaartuig moest voor de kust van Japan in quarantaine gaan. Aan boord raakten circa 700 mensen besmet, van wie er zes overleden.

Het aandeel Carnival  kelderde 31 procent. Nog forser zijn de dalingen van Norwegian Cruise Line (-36%) en Royal Caribbean Cruises (-32%).

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud