Wallonië spijst de kas van biotechbedrijf Celyad

Het Waals-Brabantse Celyad ontvangt 8,5 miljoen euro steun van de Waalse overheid, om het onderzoek naar kankerbehandelingen een duw in de rug te geven.

Celyad  werkt aan een CAR-T-celtherapie om allerhande kankertypes waaronder leukemie en darmkanker aan te pakken. Bij zo'n behandeling worden immuuncellen gemanipuleerd en terug in het lichaam gespoten, zodat ze de kankercellen in het lichaam opsporen en te lijf gaan.

Voor Celyad is de financiële steun welkom. De groep moest recent tegen bodemkoersen vers geld (20 miljoen euro aan 9,08 euro per aandeel) ophalen. Voor die injectie dreigde Celyad tegen 2020 tegen een lege kas aan te kijken. Geen comfortabele situatie voor een biotechbedrijf met zware onderzoeksuitgaven en nog geen medicijnen op de markt. Over de eerste jaarhelft verbruikte Celyad 16 miljoen euro cash.

De Waalse steun bestaat voor 2,4 miljoen euro uit subsidies en 6,1 miljoen euro uit 'avances recupérables'. Dat laatste deel moet Celyad in de toekomst dus terugbetalen, deels via een vastgelegd schema en deels in de vorm van royalties van zodra het onderzoek een medicijn heeft opgeleverd.  

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud