Wat betekent omzetwaarschuwing AMS en Infineon voor Melexis?

Een lab van Infineon in Dresden. ©BLOOMBERG NEWS

Infineon en AMS, twee van Europa's grootste chipmakers, waarschuwen dinsdag voor de groei in 2019. Daarmee stijgt de spanning rond Melexis dat woensdag voorbeurs rapporteert.

Het Duitse Infineon  ziet de omzetgroei uitkomen aan de onderkant van de verwachtingen. Over het eerste kwartaal van het boekjaar 2018-19 kwam de omzet uit op 1,97 miljard euro, in lijn met de verwachtingen. Voor het hele boekjaar, dat loopt tot 30 september, rekent Infineon op 9 procent omzetgroei, op basis van een wisselkoers van 1,15 dollar per euro. Infineon zegt dit jaar 1,5 miljard euro te zullen investeren wat minder is dan initieel vooropgesteld (1,6 à 1,7 miljard euro). Infineon tracht marktaandeel te winnen in groeiende markten zoals elektrische auto's en hernieuwbare energie.

De waarschuwing bij AMS, een Oostenrijks bedrijf met notering in Zwitserland, is van een andere orde. AMS schrapt zijn dividend en geeft geen jaarprognose meer. De groep is vooral een toeleverancier aan smartphonefabrikanten zoals Apple. Over het eerste kwartaal ziet AMS een omzet tussen 350 en 390 miljoen dollar, wat een stuk minder is dan verwacht (404 miljoen dollar).  Omstreeks 11u40 noteert Infineon met een winst van 0,8 procent, AMS keldert met 15 procent.

In de autosector verwacht Infineon een hogere groei dan het groepsgemiddelde. Dat is positief voor Melexis.
Een handelaar

Melexis - dat morgenvroeg met resultaten komt en vooral blootstelling heeft aan de automarkt - verliest een halve procent tot 60 euro. Een handelaar: 'AMS verwijst naar de zwakte in de smartphonemarkt en dan vooral de lage vraag naar de iPhone van de nieuwste generatie. Daar heeft Melexis weinig mee te maken. Belangrijker is wat Infineon zegt over de vraag naar autochips. En tijdens de conference call liet Infineon verstaan dat de omzetgroei in de autodivisie hoger zal uitkomen dan het gemiddelde voor de groep. Tegelijk ziet Infineon een krimp in het segment 'Digitale veiligheidsoplossingen', maar in dit segment is Melexis niet actief.'

Melexis publiceert zijn resultaten woensdag voorbeurs. Analisten verwachten een kwartaalomzet van 140,3 miljoen euro en een brutowinst van 63,1 miljoen euro. Een handelaar: 'Het is uitkijken naar de resultaten van Melexis. Het feit dat de koers van Infineon stabiel tot positief reageert, bewijst dat een verlaging van de omzetprognose al in de koers verrekend was.'

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud