Zeebrugge krikt winst Fluxys Belgium op

De LNG-terminal in Zeebrugge ©Jonas Lampens

Meer investeringen en dus meer winst. Dit moet Fluxys Belgium zijn.

De gasnetbeheerder Fluxys Belgium   zag in de eerste jaarhelft de nettowinst stijgen met 29 procent tot 31,4 miljoen euro. Dat maakte het bedrijf woensdag nabeurs bekend.

Fluxys kon het rendement opkrikken dankzij de investeringen in de LNG-terminal in Zeebrugge. Als gereguleerde monopolist is Fluxys Belgium net als Elia, de beheerder van het hoogspanningsnet, een buitenbeentje op de beurs.

De financiële resultaten van het bedrijf staan helemaal los van hoeveel gas er door het Belgische net vloeit en zijn afhankelijk van een vastgelegde 'toegestane' winstmarge. Omdat Fluxys investeerde in extra overslagcapaciteit op de LNG-terminal in Zeebrugge, mag de netbeheerder van de energieregulator CREG een hoger rendement doorrekenen aan de gebruikers van de Belgische gasinfrastructuur.

De winstgroei wordt wel getemperd door de ultralage rente op langlopend Belgisch staatspapier, een andere factor die de winst bepaalt. 

De omzet steeg met 4 procent tot 260 miljoen euro. Het aardgasverbruik in België nam in de eerste jaarhelft toe tot 101,5 terrawattuur, 4 procent meer dan in diezelfde periode vorig jaar. Bij de elektriciteitscentrales op aardgas steeg het verbruik met 17 procent.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud