Zet u schrap voor de Kinepolis-klap

Analisten verwachten dramatische cijfers voor de bioscoopgroep.

Donderdag komt de Belgische bioscoopgroep Kinepolis om 7 uur met halfjaarresultaten. Marktvorsers voorzien nu al dat het bedrijf een ongeziene klap heeft gekregen in het eerste halfjaar.

Analist David Vagman van ING denkt dat het aantal bezoekers met 62 procent is gedaald, waarbij het aantal met 99 procent ineenstortte in het tweede kwartaal als gevolg van de lockdownmaatregelen. 'We voorzien dat de omzet 52 procent is gedaald en dat de brutobedrijfswinst ondanks de besparingsmaatregelen met 72 procent zakte tot 20 miljoen euro.'

Vagman kijkt ook bezorgd naar het derde kwartaal. 'We zien dat de aanwezigheid in de Europese bioscopen stabiliseert op lage niveaus. Midden augustus liggen de bezoekersaantallen voor Frankrijk 66 procent lager dan begin dit jaar. Voor Nederland bedraagt dat percentage 53 procent en voor België ligt het cijfer waarschijnlijk tussen dat van Frankrijk en Nederland.' De nog altijd zwakke aanwezigheid van het Europese bioscooppubliek blijkt ook uit de volgende grafiek van de analist:

Vagman zegt dat beleggers inmiddels sceptisch zijn over de sector en zijn herstart. 'Het aandeel Kinepolis is inmiddels een beetje hersteld, maar staat nog altijd 48 procent lager sinds begin dit jaar.' De analist zegt dat de markt voor de sector een aantal zaken nauwlettend in de gaten houdt:

  1. De bevestiging van releasedatums van blockbusters. Daar zou na talloze vertragingen nu vaart in kunnen komen omdat Amerikaanse bioscopen van plan zijn om eind augustus te heropenen.
  2. Het succes van Disney's besluit om de film 'Mulan' meteen op Disney+ te zetten zonder een gang naar de bioscopen. Beleggers vrezen dat het een succesvolle zet is geweest van het mediaconcern, waardoor bioscopen minder belangrijk kunnen worden. Vagman deelt deze vrees niet, maar erkent dat dit een impact heeft op het sentiment.
  3. Speculatie dat de bioscoopgroep US Studios een aantal bioscoopketens zal overnemen. Dat helpt bioscoopaandelen in de VS om wat te herstellen van hun eerdere verliezen. De analist is echter niet optimistisch over een dergelijk scenario.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud