Advertentie

Aandeel Chinese projectontwikkelaar keldert plots met 87 procent

Een scherm met op de achtergrond de sterindex van Hongkong. ©EPA

In de schaduw van Evergrande verschrompelde maandag het vastgoedaandeel Sinic. Vanuit het niets.

Op de beurs van Hongkong ging de meeste aandacht naar de vastgoedmastodont Evergrande die nogmaals 10 procent prijsgaf, terwijl de Hang Seng-sterindex 3,3 procent inleverde. De strafste koersevolutie was evenwel die van Sinic Holdings Group. Dat aandeel kelderde met 87 procent tot 0,5 Hongkongdollar.

Sinic is net als Evergrande een Chinese projectontwikkelaar met hoofdzetel in Peking. De groep heeft een focus op villa's en appartementen, maar is ook actief in kantoren. Na de crash ligt de beurswaarde omgerekend nog op amper 200 miljoen euro.

Mogelijk zou de tuimeling nog groter geweest zijn, want Sinic liet de handel van het aandeel stilleggen in de loop van de namiddag. Liefst 369 miljoen aandelen verwisselden maandag van eigenaar tegenover een daggemiddelde van iets meer dan 1 miljoen.

Het bedrijf moet op 18 oktober een obligatie terugbetalen van 246 miljoen dollar waaraan een coupon hangt van 9,5 procent. Allicht ontstond plots paniek over de mogelijkheid van Sinic om die obligatie terug te betalen, net zoals daar grote vraagtekens bij bestaan bij Evergrande. Vorige week verlaagde het kredietratingbureau Fitch de kredietvooruitzichten van Sinic.

Margin calls

'Gelet op de aard van het koersverloop denk ik dat grote aandeelhouders margin calls hebben gekregen', zei een analist aan het persbureau Bloomberg. Bij een margin call is een belegger verplicht extra cash op een rekening te zetten. Als dat niet lukt, is een verkoop van de aandelen de enige optie.

Bloomberg nam contact op met de zetel van Sinic in Hongkong. 'Er is hier niemand die de bevoegdheid heeft om met de media te praten', klonk het.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud