AbbVie zakt fors na miljardendeal

AbbVie sluit miljardendeal. ©REUTERS

Een tegenvallend consumentencijfer woog op het sentiment in Wall Street. AbbVie slaat zijn sectorgenoot Allergan aan de haak voor 63 miljard dollar, maar beleggers vonden dat een peperdure prijs.

De Amerikaanse beurzen sloten in de min. Beleggers verteerden een slechter dan verwacht cijfer over het Amerikaanse consumentenvertrouwen. De index voor het vertrouwen zakte in juni naar 121,5, terwijl economen een cijfer van 131 hadden verwacht. De Amerikaanse gezinnen zijn in bijna twee jaar niet zo somber geweest, wat vooral te wijten is aan de handelsspanningen tussen de VS en belangrijke handelspartners als China en Mexico.

Ook de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank (Fed) - Jerome Powell - wist met zijn speech de beurzen niet in de plus te duwen. In de speech hintte hij nog eens op stimulus, maar volgens hem moest de Fed ook niet overreageren. 

Verder wogen de toenemende geopolitieke spanningen tussen de VS en Iran op de beurzen.

AbbVie

De farmareus AbbVie slaat sectorgenoot Allergan aan de haak voor 63 miljard dollar (55,3 miljard euro) in aandelen en contanten. Abbvie maakte dat dinsdag bekend nadat The Wall Street Journal met het nieuws had uitgepakt. Het bod biedt een premie van 45 procent op de slotkoers van Allergan afgelopen maandag.

De premie zou normaal nog hoger zijn geweest, maar de koers van het farma-aandeel ging al voor het nieuws omhoog door geruchten over een opdeling van het bedrijf. Toch vonden beleggers dat AbbVie wel heel diep in de buidel tast. Allergan veerde met 25,4 procent op, terwijl AbbVie 16,3 procent lager dook. De overname leidde ertoe dat de sector de primus was in New York.

De cruisemaatschappij Carnival  verloor ruim 1,2 procent. De zakenbank Morgan Stanley wijst erop dat de zware investeringen in capaciteitsuitbreiding het dividend onder druk kunnen zetten.

Horror uit Dominicaanse Republiek

Nog in de toerismesector dook Playa Hotels & Resorts  3 procent lager. In amper twee weken zakte de koers 15 procent. Playa heeft veel hotels in de Dominicaanse Republiek, en steeds meer horrorverhalen over een verblijf in dat land halen de Amerikaanse pers. Er zijn recent 11 Amerikaanse toeristen gestorven. De autoriteiten van het idyllische eiland stellen dat het om natuurlijke overlijdens gaat, maar velen denken dat besmet voedsel of water aan de basis ligt, zeker nadat een koppel in hun hotelkamer 's morgens dood werd teruggevonden. Daarnaast duiken steeds meer verhalen op over de onveiligheid wegens misdaadbendes in het toeristenoord.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud