Advertentie
Advertentie

Adobe en Nvidia stuwen Nasdaq naar 18de record van 2024

©Getty Images via AFP

De softwaremaker Adobe profiteert voluit van AI. Bij de cruisemaatschappijen is er twijfel over de prijszettingsmacht.

De Amerikaanse beurzen doken van bij de start in het rood, maar de verliezen waren veel beperkter dan in Europa. De Dow Jones sloot 0,2 procent lager en de Nasdaq Composite schreef er finaal zelfs 0,1 procent bij en vlagde af op het 18de slotrecord van 2024.

De AI-chipsensatie Nvidia won nog maar eens 1,8 procent en noteert met 131,88 dollar ook op een record. Het aandeel won dit jaar al 165 procent, met dank aan de massale investeringen in artificiële intelligentie. Begin deze week deed het een 10-voor-1-aandelensplit om de betaalbaarheid te verbeteren. Het bedrijf is bijna even groot als Microsoft en Apple de nieuwe nummer één wat beurswaarde betreft. Apple verloor vandaag wat terrein, maar op weekbasis was er een winst van 7 procent met dank aan een AI-offensief.

Advertentie

Adobe knalde liefst 14,5 procent hoger na een verhoging van de jaaromzetprognose donderdagavond. Almaar meer bedrijven en consumenten maken gebruik van de door AI aangedreven bewerkingstools van het ontwerpsoftwarebedrijf. Adobe verwacht nu een omzet tussen 21,4 en 21,5 miljard dollar.

Lagere cruisetarieven

Cruisemaatschappijen zoals Norwegian Cruise Line en Carnival verloren tussen 7 en 8 procent, de grootste terugval sinds november 2022. Royal Caribbean gaf 4 procent prijs. De aanleiding was een opmerkelijk rapport van Bank of America.

Analist Andrew Didora onderzocht de cruisetarieven en ontdekte dat die lager waren in juni dan in mei. Op 40 procent van de routes waren er lagere prijzen, tegenover 33 procent begin mei. De prijzen voor cruises in Alaska waren nog stevig, maar de prijzen voor bijvoorbeeld Europese cruises stonden onder druk. ‘We hebben een vermoeden dat er een barst komt in de prijszettingsmacht van de cruisesector’, schreef Didora.

De uitspraken van Didora staan in contrast met die van de sector zelf. ‘We genieten van recordboekingen en dat tegen veel hogere prijzen dan een jaar geleden’, klonk het recent in het kwartaalverslag van Carnival. 

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.