Advertentie

Alphabet koopt voor 50 miljard eigen aandelen in

©REUTERS

De Google-moeder slaat munt uit de boomende advertentie-inkomsten, met dank aan een fors herstellende economie.

50 miljard dollar. Dat is het bedrag dat internetreus Alphabet in de nabije toekomst indirect naar de aandeelhouders laat vloeien, door in bulk eigen aandelen op te kopen en te vernietigen. De inkopen verminderen het aantal stukken waardoor de toekomstige winst over minder 'hongerige mondjes' gespreid moet worden.

De Google- en Youtube-moeder ontvouwde de inkopen in een erg sterk rapport over het eerste kwartaal. De vrije kasstroom, dat is de cash die een bedrijf na investeringen uit de dagelijkse werking puurt, steeg met 150 procent van 5,4 naar 13,3 miljard dollar. Een luxe, aangezien Alphabet al op een berg cash van 135 miljard dollar zit.

De omzet schoot met 34 procent hoger tot 55,3 miljard dollar, terwijl de analistenconsensus rekende op van 51,7 miljard. De winst per aandeel schoot met 166 procent de hoogte in tot 26,29 dollar. Analisten voorspelden maar een winst per aandeel van 15,82 dollar.

+166%
Winst per aandeel
De winst per aandeel schoot 166 procent hoger tot 26,29 dollar.

De advertentie-inkomsten gingen fors de hoogte in. De inkomsten uit advertenties via de videowebsite YouTube stegen met 50 procent tot meer dan 6 miljard dollar. Advertenties op de zoekmachine Google leverden 31,9 miljard dollar (+30%) op. De totale afdeling Google-advertising zag de omzet met 32 procent klimmen tot 44,68 miljard dollar.

De beter dan verwachte cijfers weerspiegelen een fors herstel van de advertentiemarkt. Deze kreeg in het heetst van de pandemie een klap toen bedrijven wereldwijd hun advertentie-uitgaven terug schroefden om zoveel mogelijk cash te sprokkelen om de coronacrisis door te komen. Daarbij waren veel bedrijven gesloten, waardoor minder advertentie-uitgaven nodig waren. Maar door de op stoom komende vaccinatiecampagnes en de geleidelijke heropening van de Amerikaanse economie zet het herstel van de advertentiemarkt zich stevig voort.

Google Cloud

De omzet van 'Google Cloud' - de cloudservicetak van Alphabet - steeg met 45 procent tot 4 miljard dollar. De divisie leed een verlies van 974 miljoen dollar, een verlies dat veel kleiner was dan in dezelfde periode een jaar geleden. 'Google Cloud' bevat de infrastructuur- en data-analyseplatformen en 'andere diensten voor bedrijven'. Het kleinere verlies laat zien dat deze tak van Alphabet in ieder geval op weg is om winst te draaien, zoals het vergelijkbare Amazon Web Services - de grootste op de markt - nu al doet.

Beleggers hebben al een voorschot genomen op de booming business: het aandeel Alphabet noteert dicht bij een recordkoers, de pandemie is ruimschoot verteerd (zie grafiek).

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud