Amerikaanse banken leggen sterke kwartaalcijfers voor

Jamie Dimon, de CEO van JP Morgan, voorspelt een robuuste groei voor de Amerikaanse economie gedurende meerdere jaren. ©AFP

Een trio van Amerikaanse banken heeft het resultatenseizoen op Wall Street met brio afgetrapt.

Zowel Goldman Sachs, JP Morgan als Wells Fargo klopte de verwachtingen, al resulteerde dat niet voor elk van hen in een koersstijging na de forse klim voordien. De bankaandelen op Wall Street stegen sinds Nieuwjaar al 23 procent, met dank aan de renteklim en de hoger dan verwachte groeicijfers voor de economie.

De beste in de rij is Goldman Sachs. De zakenbank rapporteerde een recordwinst van 6,84 miljard dollar. Het rendement op het eigen vermogen belandde op 31 procent, het hoogste peil sinds 2009. Met dank aan de traders, die met een inkomstengroei van 47 procent het sterkste resultaat neerzetten in meer dan een decennium. De dealmakers deden het met een groei van 73 procent in de commissie-inkomsten nog beter door de boomende markt voor beursgangen en spacs (blancochequebedrijven). De werknemers krijgen hun deel: CEO David Solomon zet meer dan 6 miljard dollar opzij voor extra beloningen bovenop de salarissen, een toename van 87 procent. Hij prees de inzet van de vele jongeren in zijn bedrijf, nadat hij eerder felle kritiek had gekregen wegens het hoge werkritme voor nieuwkomers. Het aandeel trok na de opening bijna 3 procent hoger.

Geld op de rekening

De Amerikanen hebben nu 2.000 miljard dollar meer op hun rekeningen dan voor de pandemie. Ze hebben geld, en zijn bereid dat te spenderen.
Jamie Dimon
CEO JP Morgan

JP Morgan vervijfvoudigde zijn winst tot 14,3 miljard dollar of 4,50 dollar per aandeel. Zonder uitzonderlijke elementen klopte de winst per aandeel van 3,31 dollar de gemiddelde prognose van 3,09 dollar. Topman Jamie Dimon denkt dat de VS ‘een extreem robuuste groei van meerdere jaren’ kunnen kennen. ‘De Amerikanen hebben nu 2.000 miljard dollar meer op hun rekeningen dan voor de pandemie. Ze hebben geld, en zijn bereid dat te spenderen. Al kan dat op korte termijn leiden tot iets lagere kredietaanvragen.'

De koers viel licht terug. Sommige analisten stellen dat de sterke groei van de balans de capaciteit om eigen aandelen in te kopen doet verminderen.

Ook Wells Fargo moest bij de openingsbel wat terrein prijsgeven. Het nummer vier onder de Amerikaanse grootbanken verzevenvoudigde zijn winst tot 4,74 miljard dollar omdat het veel probleemkredieten kon terugnemen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud